Slavný astronaut zahynul v 90 letech při hororovém leteckém neštěstí

Tragická událost se stala u ostrova San Juan na severozápadním pobřeží Spojených států. "Rodina je zdrcená. Byl to skvělý pilot a bude nám strašně chybět," sdělil agentuře AP jeho syn Greg.

Podle svědků malé letadlo střemhlav padalo na hladinu, kde vybuchlo a potopilo se. Místo nehody prohledávají potápěči. Letecký veterán patřil Andersovi a v jeho kabině byl sám.

Někdejší stíhací pilot William Anders byl jedním ze tří členů posádky Apolla 8, která v roce 1968 jako první obletěla Měsíc. Na jeho oběžné dráze strávili 20 hodin a planetu obletěli desetkrát. Anders přitom pořídil ikonickou fotografii Země jako malé zastíněné kuličky s částí měsíčního povrchu v popředí. Nazval ji "Východ Země".

​Byl to první barevný snímek Země z vesmíru a je považován za jednu z nejdůležitějších fotografií historie, neboť změnila pohled lidí na planetu Zemi. "Urazili jsme takovou cestu, abychom prozkoumali Měsíc, a nejdůležitější je, že jsme objevili Zemi," řekl k tomu podle CNN Anders.

Mise Apollo 8 byla nácvikem pro pozdější přistání Američanů na Měsíci. A Andersovou první a poslední. Byl ještě jmenován do záložní posádky Apolla 11, ale v roce 1969 se rozhodl z letectva odejít.

[chooze:article;value:528884]

​Pracoval v Národní radě pro letectví a kosmické lety, šéfoval Komisi pro atomovou energii, působil jako americký velvyslanec v Norsku i několika významných korporacích.

Andres měl s manželkou Valerií dvě dcery a čtyři syny. V roce 1993 se přestěhovali na souostroví San Juan a na letišti v nedalekém Burlingtonu ve státě Washington založili muzeum, v němž měli mimo jiné 15 historických letadel.

Zemřel astronaut Ken Mattingly. Jeho rozhodnutí zachránilo posádku Apolla 13 (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.