Slavný politolog předpovídá Putinův konec. Klíčová bude bitva o Krym

"Pokud se vzdají Krymu, těžko by to mohl Putin přežít, když člověk vezme v potaz, kolik investovali do toho, aby jej získali," řekl Fukuyama rádiu Svobodná Evropa. Putina by to podle něj tedy velmi oslabilo a mohlo by to znamenat jeho konec.

Ukrajinci navíc podle něj k tomu ani nemusí Krym získat. "Mohou ho jen odříznout. V jakoukoli chvíli pak mají možnost na ně zatlačit a Rusy to zabolí. Strategicky by pro ně tedy byla obrovská výhoda," myslí si Fukuyama.

Aby se to Kyjevu povedlo, musel by obsadit Chersonskou oblast. Zároveň by musel odříznout spojení mezi poloostrovem a Ruskem. "Z Ruska vede na Krym jedna železniční trať a most přes úžinu," poznamenal.

[chooze:article;value:504013]

Případné vyjednávání podle politologa bude složité, jelikož obě strany mohou něco ztratit a mají zájem o Donbas i Krym. Hlavně Rusové jsou podle něj kvůli okupovanému poloostrovu ve složité situaci.

Na Krymu za poslední týdny zaznamenali několik výbuchů a požárů, upozornil list Bild.  

Krym je pro Rusy důležitý, jelikož je Sevastopol přístavem pro Černomořskou flotilu. Je na něm navíc několik základen letectva a ruští vojáci přes něj putují do bojů na východě Ukrajiny. 

Fukuyama je jedním z nejslavnějších politologů světa. Proslavil se svou knihou Konec dějin a poslední člověk. Ta vychází z teorie, že pádem železné opony dějiny v podstatě skončily a demokratický a ekonomicky liberální světový řád je jediným možným finálním stádiem.

Zelenskyj u papeže

V sobotu brzy ráno ostřelovala ruská armáda město Mykolajiv na jihu Ukrajiny, nad velkou částí země byl navíc v noci vyhlášen další letecký poplach. Starosta města Mykolajivu řekl, že ruský útok mířil na továrnu.

Ve stejný den odletěl do Itálie ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij, kromě prezidenta a premiérky se setká i s papežem Františkem.

Ukrajinská armáda po měsících obrany útočí u Bachmutu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.