Slavný strom z filmu o Robinu Hoodovi je pryč. Pokácel ho 16letý vandal

[chooze:gallery;value:33408]

Dlouhá léta poskytoval javor na Hadriánově valu jeden z nejvíce ikonických pohledů severní Anglie. Strom rostl v mezeře mezi kopci zvané Sycamore Gap, která dostala své jméno podle něj. Silueta javoru mezi kopci působila skoro pohádkově.

Jenže tomu je nyní konec. Na místě, které donedávna obdivovali turisté, našli tamní obyvatelé pouze pařez a pokácený strom. Javor si vzal do hledáčku vandal, který jej v noci na čtvrtek skolil motorovou pilou.

Pokácení stromu vyvolalo mezi obyvateli okolních obcí hněv. "Jsem devastována zprávou, že náš slavný javor je pryč. Byla to ikonická součást anglického severovýchodu, hrdě stojící v krásném Northumberlandu. A jsem rozzuřena tím, že šlo o vandalismus," řekla podle portálu Mirror northumbrijská policejní komisařka Kim McGuinnessová.

[chooze:article;value:523928]

Vandala se podařilo odhalit relativně rychle. Policisté ještě ve čtvrtek zadrželi 16letého mladíka, kterého podezřívají z pokácení stromu. Chlapec je nyní v policejní vazbě, uvedl portál Guardian. O jeho dalším osudu rozhodnou úřady.

Javor, jehož stáří se odhaduje na přibližně 300 let, stál na místě Hadriánova valu, tedy starověkého římského opevnění, které sloužilo k ochraně před nájezdy kmenů z dnešního Skotska.

Osamocený strom proslavil americký film z roku 1991 Robin Hood: Král zbojníků. Kevin Costner v roli titulního hrdiny se u stromu zastavil na své cestě do Sherwoodského lesa. Úspěch filmu k javoru lákal každý rok davy turistů a učinil z něj jeden z nejslavnějších stromů na světě.

Neznámý vandal nařezal v lese na Písecku asi čtyři desítky stoletých stromů (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.