Slazené nápoje zřejmě podraží. Ministr Válek na ně chce uvalit speciální daň

Obezita je v Česku velké téma. Právě s ní chce ministerstvo zdravotnictví bojovat vyšším zdaněním slazených nápojů. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) je ideální hranice příjmu volných cukrů zhruba šest lžic, tedy přibližně 25 gramů denně. Půllitrová láhev oblíbené slazené limonády přitom obsahuje více než dvojnásobek cukru.

"V květnu jsme vytvořili tým z lidí z ministerstva zdravotnictví a Státního zdravotního ústavu, který má sbírat odborné podklady k problematice škodlivosti cukrů, řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. "Cílem je zmapovat škodlivosti cukru, zejména teda slazených nápojů, a následně na základě důkazů navrhnout možné cesty řešení," připojila Eliška Selinger ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Česká populace patří k nejobéznější v Evropě. Je vidět, že máme dlouhodobý problém, a to hlavně u dětí. Takže jakékoliv omezení dostupnosti slazených nápojů dává smysl, takže lidi se rozhodují podle ceny, takže pak logicky budu volit zdravější varianty," sdělil viceprezident Hospodářské komory a šéf obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

[chooze:article;value:557221]

​Členové zdravotnické části Národní ekonomické rady vlády (NERV) navrhují, aby vláda začala vybírat z nápojů s obsahem cukru nad 50 gramů na litr spotřební daň 3,40 koruny. A za každých dalších deset gramů cukru v nápoji dalších 35 haléřů. Tedy u litru limonády, která obsahuje 100 gramů cukru, by si tak lidé nově připlatili zhruba pětikorunu. Podražit by tak mohly limonády, džusy, energetické nápoje nebo třeba ledové čaje.

Daň by podle ekonomů měla být motivační, a to tak, aby samotní výrobci začali do slazených limonád dávat méně cukru a tím nemuseli odvádět vyšší částky.

"Ta daň není moc promyšlená, není prokázáno, že by daň z cukru snížila obezitu v populaci. Domníváme se, že je to daň, kterou chce stát naplnit pokladnu," poznamenala mluvčí Potravinářské komory ČR Helena Kavanová. "Na jednu stranu by se zavedla daň, takže by se zvýšily příjmy, na druhou stranu by lidé mohli posílit nákupy v zahraničí, kde ta daň není uvalovaná. To by znamenalo výpadky jiných daní, takže to nemusí přinášet peníze do rozpočtu," uvedl ekonom Štěpán Křeček.

Spotřeba cukrů z nealkoholických nápojů tvoří pouze 14 %. Na začátku roku v rámci konsolidačního balíčku byly přesunuty všechny nealkoholické nápoje do vyšší, 21% sazby DPH. Na rozdíl od jiných potravin, které se posunuly z 15 na 12 %," nechala se slyšet Veronika Jakubcová ze Svazu výrobců nealkoholických nápojů.

[chooze:article;value:559863]

​"Je to blbost. Kdo bude chtít cukr, tak si vždycky najde," řekli lidé v anketě televize Nova. "Záleží na rodičích, jak vedou děti ve stravování. Slazený, neslazený, je to o životním stylu, jak se člověk naučí s těmi potravinami," myslí si. "Je to nesmysl. Kdo chce jíst sladké, tak stejně bude, ať tam bude jakákoli daň," domnívají se další. "Lepší asi zkusit něco než nic, ale jestli to pomůže, nevím. Asi jo, asi každý krok bude lepší než nic," uvedli jiní.

Boj s nadváhou ve světě 

S nadváhou a obezitou se ale bojuje v mnoha zemích. Podle WHO je každý osmý člověk na světě obézní. Oproti roku 1990 se počet lidí trpících touto nemocí zdvojnásobil, a u dětí je dokonce nárůst čtyřnásobný. Více než miliarda lidí na světě je obézní. Jde o chronické onemocnění, které stojí státy miliardy ročně. Boj proti němu je náročný, státy k němu přistupují různě a také úspěchy jsou odlišné.  

V Kanadě zavedla vláda vyšší daně pro restaurace a rychlá občerstvení. Podle analýz se totiž lidé velmi často stravují nezdravě spíš v těchto podnicích než doma. S vyššími cena se podle některých studií zájem o nezdravá jídla snížil. V USA v roce 2007 tehdejší guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger vedl s exprezidentem Billem Clintonem kampaň, která se snažila bojovat s dětskou obezitou. "Pokud přidáte více ovoce a zeleniny, zařadíte zdravé obědy do školního programu a zavedete více pohybu ve školách, dáme vám 40 milionů dolarů na nové učitele tělesné výchovy," řekl tehdy Schwarzenegger.

V Německu přednedávnem plánovalo tamní ministerstvo zemědělství snížit podíl cukru, tuku a soli v potravinách. Proti se postavili nejen někteří politici, ale i zemědělští experti a nutriční poradci. Od 30. let 20 století do roku 2013 uplatňovalo Dánsko daň ze slazených nápojů. Nicméně navýšení cen prý nesplnilo očekávání a lidé jezdili kupovat sladké nápoje do zahraničí. Daň nakonec byla zrušena.

Podle nejnovějších dat je nejvíce dospělých i dětí s nadváhou v Tichomoří a Karibiku. Na Světovém zdravotnickém shromáždění v roce 2022 státy přijaly plán na omezení obezity. Klade důraz na kampaně informující o zdravé výživě nebo větší prostor pro tělocvik na školách.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.