Slazené perlivé nápoje mohou být tichým zabijákem. Zvyšují riziko předčasného úmrtí

Pití méně sycených nápojů by mohlo pomoci milionům lidí trpících diabetem druhého typu žít déle. A nejen těm. To alespoň tvrdí vědci z Harvardovy univerzity, kteří provedli výzkum, ve kterém sledovali 15 tisíc dospělých s diabetem druhého typu a zkoumali, jak jejich život ovlivní právě pití sycených nápojů.

Výzkum, který publikovali na odborném portálu The BMJ a který sdílel deník The Sun, ukázal, že pacienti, kteří pili více než jednu plechovku slazeného perlivého nápoje denně, měli o pětinu vyšší pravděpodobnost předčasného úmrtí než ti, kteří perlivé nápoje nahradili.

Snížené riziko předčasného úmrtí se totiž prokázalo u pacientů, kteří perlivé nápoje vyměnili například za kávu, nízkotučné mléko či obyčejnou neperlivou vodu. Nejvíce se ale osvědčilo pití čaje. Čaj je totiž podle vědců dobrým zdrojem polyfenolů, které mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.

[chooze:article;value:499639]

​Pravidelné pití neslazeného čaje tak podle vědců ukázalo, že až šest šálků denně snižuje pravděpodobnost předčasného úmrtí až o pětinu. Káva se osvědčila velmi podobně a pozitivní výsledky přineslo i pití neperlivé vody. O něco méně, ale přece, pak nižší riziko předčasného úmrtí podpořila i pravidelná konzumace nízkotučného mléka.

Slazené perlivé nápoje jsou tak podle vědců tichým zabijákem. Nejenže podle studie zvyšují riziko předčasného úmrtí, ale jsou údajně i spojeny s vyšším rizikem rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Navíc nejsou vhodné ani pro zdravé lidi, protože zvyšují riziko rozvinutí právě onoho diabetu druhého typu.

Nitroděložních operací v Česku přibývá. Lékaři zvládají stále složitější zákroky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.