Sleva pro seniory naštvala mnoho lidí. Chtějí akci pro maminky samoživitelky

"Je to diskriminace zbytku obyvatel!" Tak zní jeden z mnoha komentářů k oznámení Lidlu, že příští týden budou moct senioři nad 65 let ve všech prodejnách nakupovat některé potraviny s 10% slevou (více se dozvíte v tomto článku). Na sociálních sítích se strhla lavina reakcí.

Mnohé z nich jsou pozitivní, lidé obchodu vzkazují, že to seniorům přejí. "Zaslouží si to," napsala například Táňa. "Je to od Lidlu pěkné gesto," myslí si Veronika. Obchodní řetězec ale sklidil také pořádnou nálož kritiky. Řada lidí by slevu důchodcům dopřála, pokud by to nebyla jediná skupina zákazníků, která ji dostane.

[chooze:article;value:523613]

​"Mělo by to platit buď pro všechny, nebo pro nikoho," domnívá se Milan. "Přeji slevy, ale opravdu je na místě se ptát, proč to není i maminkám. V čem jsme horší?" ptá se Dana. Právě maminky, především samoživitelky, se v diskuzi skloňují nejčastěji.

"Co maminky s dětmi a těhotné, to nic?" vyjádřila se Martina. "Myslím, že by měly dostat slevu matky samoživitelky s dětmi," souhlasí další z komentujících. 

Podle některých názorů se v Česku upřednostňují pouze důchodci a na jiné skupiny se nemyslí. "Důchodci se v ČR momentálně mají nejlépe," tvrdí Michal. Ani někteří senioři s akcí nesouhlasí. "Beru to jako provokaci od supermarketu. Opět to prohloubí nenávist k seniorům," myslí si paní Eva. 

[chooze:article;value:524997]

​Emotivních reakcí je velké množství zřejmě i proto, že takovou akci obchodní řetězec pořádá poprvé. Zdá se, že ostatní supermarkety se zatím inspirovat nehodlají. "Podobnou akci neplánujeme. Každý týden přinášíme všem našim zákazníkům produkty za akční ceny," sdělila redakci TN.cz například mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Sít obchodů Penny se od nápadu dokonce zcela distancovala. "Naší filozofií je nabízet všem našim zákazníkům bez výjimek ve všech našich prodejnách nejvýhodnější ceny na trhu, proto v Penny Česká republika nejdeme a ani nechceme jít cestou zvýhodňování jedné skupiny obyvatel oproti jiné," zdůraznil mluvčí společnosti Tomáš Kubík. 

Na začátku září premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že věří, že potraviny v Česku budou zlevňovat (7/9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.