Slevy na důchodce, manželku nebo invaliditu. Nezapomeňte na ně při podání daňového přiznání

Sleva na důchodce

Pokud patříte k lidem, kteří si při pobírání starobního důchodu přivydělávají, máte automaticky nárok na slevu na poplatníka ve výši 30 840 korun ročně (2 570 korun měsíčně). Nejedná se rozhodně o zanedbatelnou částku, tak na slevu ve svém daňovém přiznání určitě nezapomeňte.

Sleva na invaliditu

Pokud pobíráte invalidní důchod a váš zdravotní stav to dovolí, můžete se nechat zaměstnat nebo pracovat na volné noze. "Výše slevy na dani je podmíněna stupněm invalidity, který definuje Česká správa sociálního zabezpečení. Základní slevu ve výši 2 520 korun ročně mohou uplatnit lidé s invaliditou I. a II. stupně. Při invaliditě III. stupně pak slevu ve výši 5 040 korun ročně. Slevy na invaliditu lze uplatňovat i na měsíční bázi, což činí 210 Kč za měsíc u invalidity I. a II. stupně a 420 Kč za měsíc u invalidity III. stupně. V případě držitele průkazu ZTP/P je definována sleva ve výši Kč 16 140 korun ročně," říká Lukáš Kervitcer, daňový specialista České spořitelny.

Slevu na dani uplatníte tak, že doložíte výměr o přiznání invalidního důchodu a potvrzení o výplatě důchodu od ČSSZ či doložením průkazu ZTP/P.

Existuje také sleva na dani, kterou mohou uplatnit firmy, které zaměstnávají pracovníky se zdravotním postižením. Výše slevy se pohybuje od 18 000 Kč ročně do 60 000 Kč ročně za každého zaměstnance.

[chooze:article;value:489706]

Sleva na manžela/manželku

V případě, že váš partner nemá vlastní příjmy, nezapomeňte uplatnit tuto slevu. "Slevu můžete uplatnit, pokud vlastní příjmy manžela nebo manželky nepřekročily hranici 68 000 korun ročně. Jde v podstatě o jakékoliv příjmy, tedy nejen ze zaměstnání a brigád, ale i třeba z mateřské nebo dědictví. Jedinou výjimkou jsou některé zákonem vyjmenované příjmy státní podpory. Typicky se jedná o porodné, rodičovský příspěvek nebo přídavek na dítě. Roční daňová sleva činí 24 840 korun. Pokud má partner průkaz ZTP/P, jedná se o dvojnásobek," dodává Lukáš Kervitcer z České spořitelny.

Slevu získáte při doložení čestného prohlášení a dokladu totožnosti partnera (případně průkazu ZTP/P).

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.