Sloni pohřbívají uhynulá slůňata a hlasitě pro ně truchlí, zjistili vědci

Asijští sloni se po smrti svých blízkých chovají podobně jako lidé, tvrdí indičtí vědci. Podle studie zveřejněné tento týden v časopise Journal of Threatened Taxa tato majestátní zvířata svá slůňata po smrti pohřbívají a hlasitě u toho truchlí.

S uhynulými slůňaty se loučí i afričtí sloni. U mršiny často stojí dlouhé hodiny a někdy ji ukrývají pod vegetaci. Jejich asijští bratranci jdou ale ještě dál. Slůňata pohřbívají do země, nohama vzhůru tak, že trup a hlava jsou úplně pokryté hlínou.

"Zjistili jsme, že stádo s sebou mrtvé tělo nějakou dobu nese, než jej pohřbí. Drží ho za chobot nebo za nohy," dodal pro Times of India jeden z autorů studie Parveen Kaswan s tím, že sloni většinou k pohřbu využívají různé prohlubně, například zavlažovací kanály.

[chooze:article;value:544224]

Stádo se podílí také na samotném pohřbívání. Podle výpovědí svědků, kteří se vyskytli poblíž jedné takové smutné události, při pohřbu po dobu asi 30 až 40 minut sloni hlasitě troubili. Celkově se vědcům podařilo najít pět takto pohřebných slůňat.

Podobné chování je přitom u zvířat extrémně vzácné. U jiných savců, než jsou právě sloni a lidé, se podle dosavadních zjištění nevyskytuje. Dalším živočišným druhem, který věnuje svým mrtvým druhům větší pozornost, jsou pak termiti.

"Způsob, jakým 'nelidé' oslovují umírající a mrtvé, odráží jejich kognitivní a emocionální stránku," uvádí autoři studie s tím, že toto chování přináší vhled do jejich myšlení. Že slony smrt mladých opravdu trápí, napovídá také to, že stáda se pak oblasti pohřbu často vyhýbají.

K pohřbům přitom dochází pouze u mláďat. Vědci si to vysvětlují především velikostí a hmotností dospělých jedinců. Nejstaršímu zaznamenanému pohřbenému slůněti bylo asi 12 měsíců a vážilo přibližně 350 kilogramů.

Slonice předvedla neuvěřitelný um. Chobotem za pár sekund oloupala banán (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.