Slova čínského experta Putina nepotěší: 4 důvody, proč Rusko válku prohraje

Na brzký konec války na Ukrajině můžeme zapomenout. Ani jedna strana bojiště nedisponuje drtivou výhodou, míní uznávaný čínský rusista Feng Jü-ťün, jenž se přesto domnívá, že Kyjev nad Moskvou zvítězí. Pro svou tezi našel oporu ve čtveřici základních bodů, o nichž informoval také web časopisu The Economist.

[chooze:article;value:551075]

​1. Obrovská jednota

Míra jednoty Ukrajinců je obdivuhodná stejně jako jejich odhodlání, toho si však nevšímá jen zmiňovaný čínský rusista. "Navzdory obrovskému strádání a bolesti, která jim byla způsobena, Ukrajinci nadále ukazují hrdinství, s nímž je svět tak úzce spojuje. Jejich skutečná odvaha čelí tváří v tvář nepopsatelné agresi," uvedl britský král Karel III. podle BBC ve svém poselství ke druhému výročí války letos v únoru.

2. I navzdory momentálnímu oslabení je zahraniční podpora Ukrajiny silná

Ukrajina těží z obrovské vojenské podpory západních států. Jde o dodávky zbraní i munice. O statisíce dělostřeleckých granátů se postarala ve své mezinárodní iniciativě také Česká republika, která kromě toho dodala Kyjevu vyřazené armádní vybavení v hodnotě asi šesti miliard korun. "Jednalo se o bitevní vrtulníky, tanky, bojová vozidla pěchoty, samohybné houfnice a raketomety. Dodali jsme také krátké a dlouhé zbraně," uvedla letos v únoru ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

3. Rusko je technologicky zastaralé

Čínský expert rovněž upozorňuje na technologickou zaostalost, kterou mělo Rusko zdědit z dob Sovětského svazu. Ukrajinský styl válčení považuje za modernější. Má se opírat například o vyspělé metody velení, komunikace a zpravodajství. "Dělostřelecké souboje, minová pole a zákopová válka jsou jako z první světové války, a přesto je velká část ukrajinské dělostřelecké palby nyní zaznamenávána drony a řízena tablety připojenými přes satelit k internetu," popsal loni v září The Washington Post

4. Informační vakuum Vladimira Putina

Ruský prezident ani lidé z jeho okolí nemají přesné zpravodajské informace z bojišť a mechanismu vládnutí z Kremlu chybí systém, který by mohl eliminovat chyby, což se může negativně projevit i ve výsledcích bojů, upozorňuje Jü-ťün. Izolace Vladimira Putina si v průběhu času všímají různá světová média včetně například Deutsche Welle

Podtrženo a sečteno, Rusko bude muset časem podle čínského rusisty vyklidit své pozice a stáhnout se ze všech okupovaných území včetně Krymu, ba co hůř, Moskva ztratí i některé bývalé sovětské republiky. Ty se mají obávat, že ruská agrese ohrozí jejich suverenitu a územní celistvost.

Zbraně z Íránu skončily na Ukrajině. Na moři je zabavily Spojené státy (10/4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.