Slováci mají novou vládu. Ódorův kabinet má sjednotit rozhádanou společnost

[chooze:gallery;value:31689]

​Nový premiér a jeho ministři v pondělí složili slib věrnosti Slovenské republice. Zavázali se plnit povinnosti v zájmu občanů a respektovat ústavu a zákony.

Ceremoniálu v Prezidentském paláci se zúčastnili i dosavadní premiér Eduard Heger, jehož Ódor ve funkci střídá, či předseda parlamentu Boris Kollár a předseda ústavního soudu Ivan Fiačan, informují tvnoviny.sk.

Prezidentka doufá, že nová úřednická vláda dokáže sjednotit a uklidnit rozhádanou společnost a dovést zemi k parlamentním volbám. "Údělem vlády odborníků je, že se dostávají na řadu ve chvíli, kdy se nenabízí jiné ústavní řešení," pronesla Čaputová.

Novým ministrům a ministryním popřála hodně úspěchů a poděkovala za to, že se v nelehké situaci rozhodli pomoct vlasti. "Respekt už jste si dávno získali svou odborností," sdělila členům nově jmenovaného kabinetu.

[chooze:article;value:503916]

​"Uděláme maximum pro to, abychom zemi posunuli vpřed navzdory málu času, který máme k dispozici," reagoval na její slova Ódor.

Prezidentka dodala, že i ministři a ministryně předchozího premiéra nastupovali do úřadu s nejlepšími úmysly a dokázali připravit i některé důležité reformy. Permanentní neshody uvnitř kabinetu ale podle ní otrávily celou společnost.

Hegerova vláda od loňského prosince, kdy jí sněmovna vyslovila nedůvěru, zůstala v úřadu s omezenými kompetencemi jen z pověření hlavy státu. Pro jmenování úřednického kabinetu se Čaputová rozhodla po rezignacích dalších dvou ministrů.

Nová vláda musí zažádat o důvěru sněmovny do 30 dnů. Zatím ale není jasné, jestli ji získá. Podporu novému týmu odborníků zatím slíbila pouze liberální strana Svoboda a Solidarita, která má ve 150členné sněmovně 20 poslanců.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.