Slováci zuří. Česká policie prý neřeší schvalování atentátu na Fica

V době, kdy do Česka na svou první státní návštěvu ve funkci slovenského prezidenta dorazil Peter Pellegrini, se rozhořel další diplomatický spor mezi Českem a Slovenskem. Zástupci slovenské vládní strany SMER-SD, v jejímž čele stojí premiér Robert Fico, ostře zkritizovali českou policii za to, že neřeší schvalování nedávného atentátu na premiéra.

Předseda poslaneckého klubu SMERu Ján Richter rámci svého prohlášení připomněl mimo jiné rozkol české a slovenské vlády v souvislosti s postoji týkajícími se války na Ukrajině. "Korunu tomu všemu nasadilo rozhodnutí české policie, která neřeší otázku schvalování trestného činu, v tomto případě atentátu na Roberta Fica," nechal se slyšet.

[chooze:article;value:562008]

"Slovenská strana má nadále zájem na nadstandardních vztazích, vzhledem k naší společné minulosti," tvrdil dále Richter a zdůraznil, že součástí této nadstandardnosti je i to, že Pellegrini po svém zvolení vyrazil právě do Prahy. "Je ale potřeba říct, že na nadstandardní vztahy jsou potřeba dva," dodal.  

"To, že politické špičky z České republiky mají zájem tyto vztahy narušit, je jasné," prohlásil pak poslanec a bývalý slovenský policejní prezident Tibor Gašpar a připomněl, že kabinet Petra Fialy (ODS) opět odložil společné setkání vlád obou zemí.

Zpolitizovaná česká policie?

Podle Gašpara na neřešení problému verbálních trestných činů upozornil český neparlamentní politik Jindřich Rajchl (PRO), který měl podat i konkrétní trestní oznámení, jež policie zamítla. Týkat se podle Gašpara mělo například výroku: "To prase bylo potřeba zastřelit."

"Podle české policie je to úplně v pořádku a není to za hranicí zákonnosti," prohlásil Gašpar s tím, že za podobné výroky dostal na Slovensku tamní občan tříměsíční trest.

Podle Rajchla se v napadených prohlášených objevovaly výrazy "Zastřelit takovou svini, to je na metál", "Na každý prase se vaří voda" nebo "Měl mířit výš". Policie v jím zveřejněném rozhodnutí argumentovala pro odložení případu Listinou základních práv a svobod, konkrétně svobodou projevu.

[chooze:article;value:561414]

Podle Gašparova výkladu českého paragrafu o schvalování trestných činů má ale podobné jednání výjimku a ochrana svobody slova se na něj už nevztahuje. "Myslím si, že do české police prostupuje politika, jako se to dělo na Slovensku v letech 2020 až 2023," dodal v souladu s dlouhodobou rétorikou SMERu týkající policejního stíhání některých jeho členů, včetně jej samotného.

"V Česku se přitom policie zabývá mnohem jemnějšími výroky, než zazněly na adresu Roberta Fica, zaklepe těm lidem na dveře, omezují jim osobní svobodu," doplnil také Gašpar.

Češi kritiku odmítají

Na výroky slovenských politiků už česká policie reagovala. "Oznámení evidujeme necelých 20 a některá z nich jsou stále v procesu vyhodnocování. Jak je patrné z našeho názvu, tak jsme Policie České republiky a ve svých postupech jsme pevně vázáni českým trestním zákoníkem a trestním řádem a je nemyslitelné, že bychom z těchto mantinelů vybočovali," napsali policisté na síti X.

"Naše rozhodnutí jsou vždy pečlivě odůvodněná a tam, kde jednání naplní skutkovou podstatu trestného činu, zahajujeme úkony trestního řízení. Pokud však tyto podmínky nejsou splněny, tak se věc odkládá či vyřizuje jinak," doplnili.

[chooze:article;value:559017]

"Policie České republiky při vyšetřování a stíhání jakéhokoli trestného činu měří všem stejným metrem a neřídí se ničím jiným než platnými zákony. Ve své práci je striktně apolitická. Kritiku její práce ze strany některých slovenských politiků považuji za nevhodnou. I proto, že policejní spolupráce Česka a Slovenska funguje perfektně," sdělil pak TN.cz ke sporu ministr vnitra Vít Rakušan.

Prezident Pellegrini ale pro své kolegy ze Slovenska vyjádřil pochopení. A zopakoval, že podobná vyjádření jsou na Slovensku trestná. "Proto chápu reakci slovenské politické scény, když v Česku bylo konstatováno, že česká strana nebude v takovém případě postupovat tak razantně," prohlásil na tiskové konferenci, ale dodal, že se jedná o záležitost České republiky.

Tématem se zabývala i reportáž v Televizních novinách:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.