Slováci zuří kvůli chování českých turistů. "Lidská hloupost nemá hranic," rozčilují se

Slováky rozzuřily fotografie koupající se rodinky z Česka. Nešlo přitom o to, co Češi měli nebo neměli na sobě, nebo o to, co při koupání dělali. Problémem bylo přímo místo, kde se svá těla rozhodli ochladit – v jednom z tatranských ples. V těch je přitom koupání zakázané a můžete za něj dostat i vysokou pokutu.

"Co jsem dnes viděla, to už je moc. Čeští turisté na Žabích plesech, jako by se nechumelilo. Asi si myslí, že je to nějaký akvapark nebo jezero na koupání," cituje paní Lenku, která fotky pořídila, slovenský deník Nový čas. Ona sama se prý rodinku snažila od koupání odradit. Bezúspěšně.

Podobně příkrá byla hodnocení i dalších lidí. "Teď už jsem viděla asi všechno. Lidská hloupost nezná hranic," napsala paní Veronika. "Kvůli takovémuto chování se s nimi pak příroda často vypořádá po svém," odkazuje pak Marek na oblíbenou (i když nepravdivou) legendu o tom, že většinu mrtvých turistů v Tatrách tvoří právě Češi.

[chooze:article;value:519618]

"Tatranská plesa a potoky jsou citlivým ekosystémem, jsou domovem mnoha drobných živočišných druhů, jedinečných glaciálních reliktů nebo endemitů obývajících jen určité lokality, u nichž i malé změny prostředí mohou vést k jejich zániku," vysvětlují důvod zákazu koupání ochránci přírody.

Prvotní poškození těchto ekosystémů prý vzniká už jen přístupem návštěvníků k plesu. Ještě horší je pak samotné koupání. Opalovací krémy, deodoranty a repelenty totiž obsahují různé chemické látky, které se takto mohou uvolňovat do vody a způsobovat hormonální nerovnováhu organismů, či dokonce poškození jejich buněk.

Za podobné přestupky můžou strážci parku ukládat a vybírat blokové pokuty do výše 300 eur, tedy přes 7 000 korun. Pokud se prokáže poškození přírody, může být sankce více než desetinásobná, a to je opravdu drahé koupání.

 Kvalita vody ke koupání se zhoršuje. Na desítkách míst platí zákaz:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.