Slovák se přestěhoval na Antarktidu. Nejhorší je chození na záchod, říká

Mladý muž ze Slovenska v 19 letech usoudil, že chce žít jinde než v rodném státě. Po krátkých výletech do zemí, kde teploty padají hluboko pod nulu, se rozhodl začít svůj nový život na Antarktidě. "Nejdříve jsem si zaplatil výlet na Antarktidu a pak jsem si řekl: Ne, já tam budu pracovat," vysvětluje Vrábel pro televizi Markíza. Po půl roce získal práci a začal žít v tamním stanovém městečku.

Polární kruh je místem, kde teploty padají hluboko pod bod mrazu, ale i s tím se mladý Slovák sžil. "Když člověku nevadí extrémy, tak i na mráz se dá zvyknout," říká. Mrazivé teploty -40 stupňů pod nulou mu prý už připadají jako běžná zima, kterou zná z rodného Slovenska.

Jako jedinou nevýhodu silných mrazů vidí, když má potřebu dojít si v noci na toaletu. "Do sněhu nemůžeme, to je zakázané, takže musíme dojít 300 metrů daleko. Jenže venku je nejenom mráz, ale i světlo, i když je noc. Pak už neusnete, když vás tohle vše probere," poznamenává. Na Antarktidě v oblasti pólu je totiž i období tzv. polárního dne, ten trvá obvykle 179 dnů a vyznačuje se neustálým světlem i během nočních hodin.

[chooze:article;value:531194]

Slovák vypráví, že každý úraz může být v takové krajině vlastně smrtelný. "Když se vám něco stane, je to problém, není tu doktor a nemocnice je 18 hodin cesty daleko," varuje. Ani to ho ale od života za polárním kruhem neodrazuje.

Nejvíce si pochvaluje mezilidské vztahy, které tu vlivem absence internetu a telefonů vzkvétají. "Tady se s vámi lidé opravdu baví se zájmem," dodal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.