Slovák zemřel na belgickém letišti v cele. Případ znovu projednává soud

Na letišti Charleroi v Belgii 23. února 2018 neměl Chovanec všechny potřebné doklady a skončil v cele. V ní začal mlátit hlavou o zeď tak, že si způsobil krvavá zranění. Šest policistů se ho pokusilo zpacifikovat. Zakryli mu hlavu dekou a jeden pak na Slovákovi klečel 23 minut. Turista dostal injekci, zkolaboval a zemřel.

Soud v Chaleroi teď znovu rozhoduje, kdo smrt zavinil. Státní zástupce ale chce policisty z procesu vyloučit. Notuje si v tom s jejich obhájcem. "Neklečí na něm, snaží se ho zadržet, aby mu zabránili rozdávat rány a být nebezpečný. To jsou postupy, jak někoho omezit. Dotyčný vyvíjí velmi velkou sílu, a to kvůli svému psychickému stavu," uvedl právník policistů Alexandre Wilmotte.

[chooze:article;value:416873]

Rodina mrtvého Slováka se ale nevzdává a trvá na tom, že jsou členové letištní policie za smrt odpovědní. Soudy se vlečou roky. Oficiálně si na to stěžovala i slovenská diplomacie. Posuzovalo se i nevhodné chování policistů, hajlování, úšklebky a další pochybení. Šéf letištní policie kvůli tomu přišel o část platu i o možné povýšení.

"Mám pocit, že vyšetřování nebylo vedeno tak, jak mělo být vedeno. Že dnes vedeme další diskusi, která vlastně není dobrá. V tom případě mluvím o systémovém selhání," sdělil právník manželky zemřelého Lennert Dierickx. Konečný verdikt má padnout během pátku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.