Slovenská vláda končí. Prezidentka jmenuje úřednický kabinet

Vládní krize na Slovensku dosáhla svého vrcholu. Premiér v demisi Eduard Heger v neděli oznámil, že se vzdává svých pravomocí. Učinil tak před plánovaným setkáním s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Tu již v sobotu požádal o odebrání pověření vést vládu.

Nový slovenský kabinet nyní povede dosavadní viceguvernér slovenské centrální banky L'udovít Ódor, oznámila to v neděli Čaputová. Více informací však hodlá poskytnout až příští týden, uvedl portál TVnovinky.sk.

[chooze:article;value:485925]

Čaputová místo Hegerovy vlády, která je od loňského prosince v demisi, bude jmenovat úřednický kabinet, píše portál SME. Povede zemi až do předčasných voleb, které se budou konat 30. září 2023.

"Volby jsou sice na konci září, ale doposud se každá vláda na Slovensku tvořila několik dalších týdnů. Půl roku je tedy ještě dostatečně dlouhá doba na to, aby vláda odborníků mohla stabilizovat situaci a přivést Slovensko k předčasným volbám," myslí si Čaputová.

"Slíbil jsem, že se pokusím pokojně dovést Slovensko k demokratickým parlamentním volbám. Po pátečním odchodu druhého ministra v posledních několika dnech jsem se rozhodl nečekat a paní prezidentce jsem navrhl několik možností, které jsem viděl jako méně riskantní. Paní prezidentka žádný z mých návrhů nepřijala," vysvětlil své rozhodnutí Heger.

Mezi těmito návrhy bylo například obsazení uvolněných ministerských pozic nominanty Čaputové nebo jeho vlastní odstoupení, po kterém by současně zůstali na svých místech ministři zodpovědní například za ekonomiku a sociální pomoc.

[chooze:article;value:482139]

Hlavní Hegerovou motivací bylo ukončení vleklé vládní krize. Jemu samotnému se na resortech často střídali ministři. "Po zvážení politické reality jsem se rozhodl, že konflikty traumatizované Slovensko si nezaslouží, aby vládní krize pokračovala byť jen jediný den. Uděláme vše pro to, aby předání resortů bylo co nejhladší," slíbil Heger.

Z vlády v demisi odešli za poslední týden hned dva ministři. Tím prvním byl ministr zemědělství Samuel Vlčan, který figuruje v dotačním skandálu firmy, jejíž spolumajitelem Vlčan je. V pátek potom odešel i ministr zahraničních věcí Rastislav Káčer.

Potyčka ve slovenském parlamentu. Poslanci se rvali kvůli vlajce Ukrajiny (8/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.