Moderní bydlení

Slovensko bude mít nového prezidenta. Ve hře jsou zajímavá jména

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v úterý oznámila, že příští rok nebude obhajovat mandát prezidentky a ve funkci tak k 15. červnu 2024 skončí. Zdůvodnila to tím, že na další roky už nemá sílu

Řadu lidí svým rozhodnutím překvapila, ale pro samotné Slovensko to velký šok není. V celé historii země totiž byla jen jediná hlava státu, která zůstala v čele země dvě volební období. Celých 10 let byl slovenským prezidentem pouze Ivan Gašparovič, a to v letech 2004 až 2014. Všichni ostatní, tedy Michal Kováč (1993 – 1998), Rudolf Schuster (1999 – 2004) a Andrej Kiska (2014 – 2019), vydrželi jen jedno volební období. Slovensko se tím výrazně liší od České republiky, kde dosud všichni prezidenti (Václav Havel, Václav Klaus i Miloš Zeman) svůj mandát obhájili.

Velkým tématem nyní je, kdo se příští rok o tuto prestižní funkci na Slovensku utká. Nikdo zatím kandidaturu oficiálně neoznámil, někteří ale v minulosti řekli, že čekají na postoj Zuzany Čaputové. 

Kurzy už jsou vypsány

Jen den po oznámení současné prezidentky vypsala slovenská sázková kancelář Tipsport kurzy. Hlavním favoritem je podle ní dlouholetý diplomat, bývalý slovenský velvyslanec v USA a exministr zahraničí Ivan Korčok s kurzem 1,7. Korčok na začátku června v rozhovoru pro tvnoviny.sk řekl, že by nekandidoval proti Zuzaně Čaputové. Plánoval ji také ve volbě podpořit. "Vůbec se kandidaturou nezabývám, protože vycházím z toho, že Zuzana Čaputová bude kandidovat," řekl tehdy. 

[chooze:article;value:507934]

Jako další mají podle sázkové kanceláře slušnou šanci také bývalí premiéři Peter Pellegrini (kurz 4,0) a Robert Fico (kurz 7). Stejný kurz jako Fico mají i bývalý ministr zahraničí Ján Kubiš a slovenský vědec Robert Mistrík. Právě ten chtěl kandidovat už v roce 2019, ale odstoupil ve prospěch Čaputové. Zatímco Pellegrini prý kandidaturu nezvažuje, Mistrík řekl, že je to ve hře a rozhodne se v září, uvedl web tvnoviny.sk.

Mezi žhavými kandidáty jsou také bývalý ministr zahraničí, bývalý velvyslanec a bývalý předseda Valného shromáždění OSN Miroslav Lajčák s kurzem 10 a někdejší předseda Strany demokratické levice a bývalý slovenský velvyslanec v Budapešti a v Praze Peter Weiss, který má kurz 15.

Další kandidáti mají výraznější odstup. Například bývalý prezident Andrej Kiska má kurz 100 stejně jako bývalá premiérka Iveta Radičová. Vsadit si lze také na expremiéry Igora Matoviče (kurz 150) nebo Vladimíra Mečiara (kurz 250). 

Oficiální kandidatury na spadnutí

Po projevu Čaputové se očekává, že by první kandidáti mohli oficiálně začít oznamovat své záměry zúčastnit se voleb. Většina oznámení se ale zřejmě odehraje až po předčasných parlamentních volbách, které Slovensko čekají letos v září. 

Přesný termín slovenských prezidentských voleb zatím není známý. Pravděpodobně ale budou během března, nejpozději pak 16. dubna, což je 60 dní před koncem mandátu Čaputové.

Čaputová už příští rok prezidentkou nebude. Nehodlám kandidovat, oznámila (20/6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.