Slovensko bylo rozdělené už před atentátem. Přispěl tomu i Fico, říká politolog

Atentátu na slovenského premiéra Fica předcházela u našich sousedů dlouhodobě napjatá atmosféra, kdy politici svými výroky často rozdělovali společnost. "I Robert Fico byl spolutvůrcem této velmi konfrontační atmosféry. Nebyl jediný samozřejmě, spolutvůrci byli i někteří zástupci opozičních stran," uvedl politolog Grigorij Mesežnikov.

Nejvíce se atmosféra vyostřila zřejmě před loňskými parlamentními volbami, kdy slovenští zákonodárci neváhali používat kromě nadávek také kopance nebo pěsti. Napětí nepolevilo ani po nástupu nové vlády. Roztržky mezi politiky byly takřka na denní bázi a znovu gradovaly před volbami prezidentskými, kdy na nejvyšší politickou funkci na Slovensku kandidoval i místopředseda Národní rady Andrej Danko.

[chooze:article;value:555820]

Ani po středečním útoku to nevypadá, že by se situace u našich sousedů měla v blízké době výrazně zlepšit. Svědčí o tom některé výroky slovenských politiků. "Pro SNS začíná politická válka," prohlásil Danko.

Vládní politici ze stále rostoucí polarizace společnosti viní nejen současnou opozici, ale i slovenská média. "Přesně takováto vyjádření přispívají k tomu, aby ta situace eskalovala," upozornil sociolog Pavel Kovařík.

"Obecně to Slovensko je trošku více drsnější než politická scéna v České republice. Stejně tak i novináři se tam více zapojují do toho politického dění a vymezují se třeba vůči politikům víc, než jak je zvykem u nás, a ono to pak vede k té polarizaci společnosti," souhlasil politolog Milan Školník.

Podle politologů by takto vyostřená situace na Slovensku měla ovlivnit i chování českých politiků a obecně politickou kulturu u nás.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.