Slovensko podává trestní oznámení na bývalou vládu. Kvůli pomoci Ukrajině

Podání trestního oznámení potvrdil podle webu tvnoviny.sk v pátek tajemník slovenského ministerstva obrany Igor Melicher, který uvedl, že se týká podezření ze spáchání sabotáže, zneužití pravomocí veřejného činitele a porušení povinností při správě cizího majetku. 

Trestní oznámení směřuje na vládu bývalého premiéra Eduarda Hegera i samostatnou osobu exministra obrany Jaroslava Nadě. Kabinet podle Melichera postupoval protiústavně, když se dočasně pověřená vláda rozhodla darovat Ukrajině 13 stíhaček MiG-29 a část systému protivzdušné obrany Kub. 

"Po tomto rozhodnutí zůstal nechráněný vzdušný prostor a občané v ohrožení," prohlásil na páteční tiskové konferenci Melicher. 

[chooze:article;value:560017]

​Podle slovenského webu ta3.com je to poprvé v historii, kdy celá bývalá vláda čelí takto závažnému obvinění. Trest za vlastizradu může být 25 let až doživotí. Samotné rozhodnutí darovat vojenskou techniku Ukrajině v době, kdy vláda byla již v demisi, vyvolalo loni bouřlivou diskuzi a o legalitu kroku se přeli i samotní právníci.

Ministr Naď tehdy přišel s právní analýzou, podle které toto rozhodnutí vláda mohla učinit. 

​Ukrajina je na evropské pomoci absolutně závislá, říká generál Jiří Šedivý (29/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.