Slovensko poslalo Ukrajině první slíbené stíhačky. Předběhlo tak Poláky

Slovensko začalo plnit svůj slib předat stíhačky MiG-29 Ukrajině. Ministerstvo obrany ve čtvrtek oznámilo, že první čtyři stroje už jsou v rukách Ukrajinců. Přesun bojových letadel měl na starost ukrajinský personál s podporou slovenských vzdušných sil.

Celkem Slovensko slíbilo poslat Ukrajině 13 letounů, z čehož tři jsou nefunkční. Ty Ukrajincům poslouží jako zdroj náhradních dílů. Jedná se o všechny MiGy-29, které Slovensko vlastní, ale rozhodlo se je jako zastaralé vyřadit.

[chooze:article;value:495430]

Zbývající letadla poputují do boje v následujících týdnech. "Slovensko tímto krokem potvrdilo, že stojí na správné straně dějin. Děkujeme všem za skvělou práci a nasazení při přesunu," napsalo na facebooku ministerstvo obrany.

Předběhlo tak sousední Polsko, které jako první slíbilo zaslání čtyř MiGů-29. Tím prolomilo tabu ohledně zasílání stíhaček Ukrajině. Přesné datum, kdy Polsko svá letadla pošle, ale zatím není z bezpečnostních důvodů známé.

Slovensko předáním stíhaček nepřijde zkrátka. Obdrží za ně kompenzaci z peněz Evropské unie. USA navíc Slovensku nabídly náhradu v podobě slevy na 12 nových bojových vrtulníků AH-1Z Viper. Zastaralé MiGy také nahradí modernějšími americkými stíhačkami F-16, které mají USA dodat příští rok, píše agentura AP.

Ruská stíhačka zničila americký dron. Záběry dokazují, že šlo o úmysl:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.