Slovensko pozastavilo dovoz obilí z Ukrajiny. Chce tak chránit své zemědělce

Obilí, ovoce, zelenina, cukr, chmel, víno nebo med. To jsou jen některé z celkem jedenácti zemědělských produktů, které Slovensko dočasně zakáže dovážet z Ukrajiny. Podle slovenského ministra zemědělství tím chce vláda ochránit své zemědělce.

"Polsko přistoupilo k velmi striktním zákazům a my jsme z toho důvodu museli reagovat, abychom ochránili slovenský trh v těch zemědělských potravinách, kde máme vlastní soběstačnost zabezpečenou," uvedl slovenský ministr zemědělství Samuel Vlčan.

Slovensko už minulý týden zakázalo zpracovávat i to obilí, které bylo v zemi naskladněné. Podle tamního ministerstva zemědělství v něm byly zakázané pesticidy. Pondělním krokem se Slováci připojili k Maďarům a Polákům, kteří dovoz ukrajinského obilí pozastavili minulý týden. Jejich kroky přitom už zkritizovala Evropská komise.

[chooze:article;value:500020]

​"Víme o oznámení Polska a Maďarska o zákazu dovozu obilí a dalších zemědělských produktů z Ukrajiny. V této souvislosti je důležité zdůraznit, že obchodní politika spadá výlučně do pravomocí Evropské unie a jednostranná opatření proto nejsou přijatelná," uvedla komise. 

Levné ukrajinské obilí, které mělo původně zamířit do Afriky, se na evropský trh dostalo kvůli ruské blokádě ukrajinských přístavů v Černém moři. Proti nízkým cenám, které příval potravin z Ukrajiny způsobil, před časem protestovali zemědělci v Rumunsku a snížený zájem o své produkty zaznamenávají i zemědělci v Česku.

"Čeští zemědělci se momentálně potýkají s rapidním propadem cen nejen u obilovin, ale také u olejnin. Za to může do značné míry právě bezcelní dovoz nejen obilovin z Ukrajiny," uvedla mluvčí Agrární komory Barbora Pánková.

[chooze:article;value:500014]

"Vzhledem k tomu, že jsme už vyčerpali naše kompetenční možnosti k ochraně našeho zemědělského trhu před dumpingovými cenami, potřebujeme pomoc ostatních resortů," dodal Vlčan.

​České ministerstvo zemědělství sice zvýšený dovoz zejména kukuřice, řepky a cukru z Ukrajiny přiznává, podle něj jde ale o zanedbatelné množství a zákaz dovozu obilí a dalších zemědělských komodit z Ukrajiny zatím neplánuje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.