Slovensko zná prezidentské kandidáty. Na poslední chvíli se přidal Matovič

Čekání na úplný seznam kandidátů do prezidentských voleb bylo na Slovensku napínavé do poslední chvíle. Jen pět minut před uplynutím termínu se do boje o prezidentské křeslo nečekaně přihlásil předseda Hnutí Slovensko, vzniklého přejmenováním OĽaNO, Igor Matovič, kterému průzkumy běžně přisuzují nejmenší důvěru mezi tamními politickými lídry.

Prezidentská kandidátka nakonec čítá celkem 11 lidí. Největší šance průzkumy dávají předsedovi parlamentu a vládní strany Hlas – sociální demokracie Peteru Pellegrinimu. Za ním těsně zaostává bývalý ministr zahraničí Ivan Korčok.

[chooze:article;value:539045]

"Je zajímavé, že se tentokrát do volebního klání nepřihlásila žádná žena, takže se zdá, že žádná dáma nemá ambice nahradit Čaputovou v jejím prezidentském křesle," uvedl politolog Marián Sekerák.

Pellegriniho podporuje v prezidentské kandidatuře Smer premiéra Roberta Fica. Za Korčokem stojí většina opozice. "Z jejich strany očekávám spíše umírněnější styl. Nevystupují nějakým agresivním, drsným slovníkem jako například používá v posledních několika letech pan Fico nebo další politikové," dodal Sekerák.

I tak už se v rámci kampaně rozjelo vzájemné popichování. Korčok například na sociálních sítích zveřejnil video s popiskem, že pána má poslouchat pes, ne prezident, čímž narážel na vztah Pellegriniho a premiéra Fica. První kolo prezidentských voleb na Slovensku se koná 23. března.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.