Slovenští řidiči v šoku. Na pumpách se objevil benzín za 100 korun za litr

Na vysoké ceny benzínu pohybující se okolo 38 korun za litr si už Slováci navykli. Pohled na cedule u benzinových stanic firmy Slovnaft pro ně ale i tak byl šokem. Motoristům se naskytl pohled na astronomickou částku 95 korun za litr benzínu.

Pro tuto sumu je však podle provozovatelů stanic dobrý důvod. Nejde totiž o obyčejný benzín, který má stále stejnou cenu. Vysokou částku si Slovnaft účtuje za speciální palivo určené údajně jen pro náročné zákazníky.

[chooze:article;value:512982]

"V ceně motorového benzínu MOL Racing Fuel 102+ se odráží jeho výjimečný charakter a vlastnosti. ETBE složka má vyšší cenu než běžně přidávaný bioetanol, což se také projevuje v ceně paliva," řekl portálu tvnoviny.sk mluvčí Slovnaftu Anton Molnár.

Tento typ paliva se na benzinových stanicích běžně netankuje. Je totiž určené především pro řidiče, kteří chtějí vyšší výkon motoru například pro závody. Slovnaft však dle svého tvrzení chce poskytnout běžným řidičům možnost tento benzín také vyzkoušet.

Důvodů, proč by měl obyčejný řidič kupovat více než dvakrát dražší benzín, ale mnoho není. "Jde o palivo určené pro potřeby závodníků a závodnických vozidel. Běžný motorista nemá důvody jej kupovat, aby se projevily nějaké 'skryté vlastnosti' jeho motoru v autě," vysvětlil tvnovinám motoristický novinář Erik Stríž.

[chooze:article;value:509177]

MOL Racing Fuel 102+ je dostupný i v Česku. Rozhodně jej však nelze pořídit na každé benzinové stanici. Zájemci o drahé palivo jej mohou až do podzimu do svých aut a motorek koupit na sedmi servisních stanicích. Dvě stanice se nachází v Praze a dvě v severních Čechách a jedna se nachází v Brně, Ostravě a Olomouci.

Pořídit lze v Česku i jiné závodní benzíny. Na rozdíl od MOL Racing Fuel 102+ jej ale není možné zakoupit na benzínových stanicích a to ani na těch specializovaných. Zájemci si jej musí kupovat po barelech od specializovaných prodejců.

Ceny benzinu a nafty letí v Česku vzhůru. A růst nepřestanou, varují experti (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.