Slunce má za sebou největší erupci. Blíží se silná geomagnetická bouře

Noc na sobotu byla bezprecedentní. Lidé po celém Česku s úžasem sledovali oblohu, kterou do růžova zbarvila polární záře. V noci na neděli ale podmínky už tak dobré nebyly a záře byla nesrovnatelně slabší, bylo ji tak možné chvílemi zachytit pouze fotograficky.

"Naděje ale stále existuje dnes večer a v noci a není malá," uvedl v neděli Český hydrometeorologický ústav. "Čekáme totiž na příchod materiálu z největší erupce X5.8, ke které došlo na Slunci včera k ránu," objasnil. 

[chooze:article;value:555002]

To potvrzuje i Sluneční oddělení Astronomického ústavu AV ČR. "Částice uvolněné při erupci o mohutnosti X5.8 dne 11. 5. 2024 se pohybují odhadovanou rychlostí 1 050 km/s. K Zemi by měly dorazit dnes odpoledne až večer," predikuje jeho Sluneční patrola. 

"Předpokládá se geomagnetická bouře v rozmezí G4 až G5, globální KP index 7–9," doplnila Sluneční patrola. Polární záře v noci na sobotu byla tak silná právě díky geomagnetické bouři o síle G5. "Není tedy vyloučeno, že se zopakuje páteční scénář a dočkáme se opět silnějších polárních září," uvádí ČHMÚ. 

A tuto noc budou sledování polární záře nahrávat i povětrnostní podmínky, obloha má být totiž jasná. 

Jak vysvětluje web Space.com, sluneční erupce třídy X jsou nejsilnějšími typy. Tento týden jich naše nejbližší hvězda prodělala hned několik. V důsledku již zmíněné erupce X5.8 došlo v některých částech světa k výpadkům rádiového signálu. "Solární erupce jsou silné výbuchy energie. Mohou ovlivnit rádiovou komunikaci, rozvodné sítě, navigační signály a představovat riziko pro kosmické lodě a astronauty," upozorňuje NASA. 

Silnou polární záři mohli v noci na sobotu pozorovat obyvatelé mnoha zemí světa. Podívejte se na záběry z některých z nich: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.