Slunce silně bouří. O víkendu sledujte oblohu, čeká nás krásná podívaná

[chooze:gallery;value:35832]

​V nocích z pátku na sobotu a ze soboty na neděli je šance, že z Česka či Slovenska spatříte polární záři. Upozornil na to ve čtvrtek Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě: "Důvodem je bouřlivá aktivita Slunce, které za poslední den vyprodukovalo 10 silných erupcí zejména z aktivní oblasti AR 3664, která je v těchto dnech namířena směrem k Zemi."

Naši planetu by v pátek v noci měly zasáhnout oblaky plazmatu. Ty mají způsobit geomagnetické bouře, které budou trvat pravděpodobně celý víkend.

"Jak Slunce spěje do maxima svého jedenáctiletého cyklu, na jeho povrchu se vyskytují eruptivní oblasti, z nichž překotně uniká hustější sluneční vítr ve formě plazmatických oblaků. V posledních dnech se přitom takové oblasti nacházely na přivrácené straně k Zemi a vyprodukovaly hned několik silných erupcí (nejsilnější třídy X1.0), při nichž se oblaky plazmatu uvolnily ve směru k Zemi," popsal Horálek.

[chooze:article;value:554175]

Astronomové momentálně vědí o minimálně třech takových oblacích, které k nám míří. "Všechny se přitom uvolnily při silných erupcích z oblasti AR3664 (včera v 7:09 SELČ, 14:04 SELČ a 23:40 SELČ)," uvedl Horálek ve čtvrtek.

Předpokládá tak, že první dva dorazí v noci z pátku na sobotu, možná dříve. Třetí prodlouží geomagnetické bouře až do neděle. 

"Velká sluneční skvrna AR3664, do které by se vešlo více než 10 Zeměkoulí, je také (při použití bezpečných filtrů, například folie Astro Solar Baader nebo svářečského skla stupně 14 a vyššího) viditelná pouhýma očima bez dalekohledu. Tato oblast navíc nadále pokračuje ve své eruptivní aktivitě," upozornil Horálek.

Že uvidíme polární záři je sice pravděpodobné, ale ne stoprocentní. "Tyto oblaky si totiž nesou i vlastní magnetické pole, a to musí mít vhodné vlastnosti k tomu, aby interagovalo se zemským magnetickým polem a způsobilo polární záře. Tyto vlastnosti se bohužel dopředu nedají diagnostikovat – zjistíme je, až když zasáhnou družice ACE a DSCOVR, které leží na dráze mezi Zemí a Sluncem (asi 1,5 milionu km od Země) a včasně informují o vlastnostech aktuálního slunečního větru putujícího směrem k Zemi," sdělil Horálek.

[chooze:article;value:553839]

Základním problémem může být počasí. "S tím můžeme trochu počítat, protože bude spolupracovat aspoň v některých částech Česka v noci z pátku na sobotu, ze soboty na neděli už to bude horší," řekl TN Live. Ve městech ji zase přesvítí světelný smog.

Informace z družic přichází desítky minut před příletem plazmatu k planetě. O polární záři se tak dozvíme jen chvíli předtím, než se objeví.

Pravděpodobně bude v Česku vidět slabě. Nezkušený pozorovatel si ji tak může splést se světelným znečištěním i pokročilými červánky. "Skutečná polární záře je přitom viditelná zpravidla jen nad severním obzorem (ve směru k severnímu pólu) a na fotografiích má nápadnou červenou barvu. Vzácněji i zelenou," poznamenal Horálek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.