Slyšeli jste o ostrovním solárním systému? Jen málokomu se vyplatí

Klasická fotovoltaická elektrárna bývá připojená k běžné rozvodné síti. "Jedná se o nejrozšířenější variantu, kterou instalujeme. Zákazník si pořídí určitě množství solárních panelů a vyrobenou elektrickou energii spotřebovává ve svém domě a ukládá do baterie. Přebytky, které pro chod domácnosti nevyužije, posílá do distribuční sítě. V době, kdy solární panely nevyrobí dostatek elektřiny pro provoz domácnosti, zákazník ze sítě odebírá elektřinu od svého dodavatele," vysvětluje Jakub Rous ze společnosti Viapower.

[chooze:article;value:485371]

​Smyslem ostrovního solárního systému je, aby domácnost nevyužívala jinou elektrickou energii než tu, kterou jí vyrobí vlastní fotovoltaické panely. "Může to vypadat jako atraktivní řešení vedoucí k úplné soběstačnosti. Takový systém je ale nákladný a ani v případě, kdy si pořídíte opravdu hodně panelů a baterii s velkou kapacitou, nebudete mít jistotu, že vyrobíte tolik elektřiny, abyste pokryli nároky své domácnosti. Budete se tak muset velmi uskromnit a počítat i s tím, že elektřinu prostě nebudete mít nonstop," dodává člen představenstva společnosti Centropol Jiří Matoušek.

Ostrovní typ solární elektrárny se uplatní tam, kde není přístup k rozvodné síti. Zajímají se o něj také lidé, kteří žijí v místech s častými výpadky elektřiny nebo tam, kde silně kolísá napětí. I zde se s ohledem na počáteční investici a elementární jistotu permanentní dodávky elektrické energie vyplatí spíše klasická fotovoltaika s připojením do sítě. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.