Šmejdi se vydávají za advokáty. Právníkovi přišel e-mail i od mrtvého kolegy

Takzvaní šmejdi se nezastaví před ničím, není jim ani cizí jednat jménem někoho, kým ve skutečnosti nejsou. Do křížku se s nimi dostal také skutečný advokát Šimon Mach.

"Tento jev je celkem častý, to poslední, s čím jsem se zatím setkal, mě ale neskutečně popudilo. Přišel mi totiž e-mail od kolegy, který je už pět let po smrti," říká pro TN.cz Mach.

[chooze:article;value:560080]

​"Mě na té zprávě kromě falešného odesílatele naštvaly dezinformace, které obsahovala. Byla tam totiž popsána záležitost se spotřebitelskými kontrakty, která ve skutečnosti nemůže nikdy nastat. Pisatel uváděl, že k podpisu smlouvy může dojít jen na základě telefonátu, což v žádném případě není pravda," upozorňuje Mach.

Popisovaná záležitost není ani zdaleka ojedinělá. "Počty případů zneužití identity advokáta nebo advokátní kanceláře se ztrojnásobily. Podvodníci vydávající se za advokáty hrozí soudy, exekucemi, děsí lidi a žádají peníze. Nástrojem obrany je vyhledavač advokátů provozovaný naší komorou, obezřetnost a osobní ověření totožnosti advokáta," uvádí tajemník ČAK Petr Čáp.

Tři případy za týden

Letos komora na svém webu zveřejnila 17 takových varování, za jediný červencový týden přibyla další tři. Za celý rok 2023 advokáti evidovali šest hlášení o tom, že se někdo vydával za advokáta, i když jím nebyl.

Výčet absurdit přitom nebere konce. "Jedné advokátce se stalo, že jejím jménem někdo obvolával úředníky v Moravskoslezském kraji. Někdo další se zase setkal s tím, že jeho jménem byly rozesílány výzvy k zaplacení nějakých pokut. Ty příběhy jsou různé," vysvětluje mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

[chooze:article;value:548506]

​Jedním z důvodů, proč se lidé k popisovaným praktikám uchylují, mohou být i vysoké platby za služby skutečných advokátů. "Sazby za hodinu advokátní činnosti začínají na 2 500 korunách a končí ve hvězdách,“ připomíná právník Mach.

Vězení za podvod

Jenže vydávání se za falešného advokáta se může lidem vymstít. V případě prokázání podvodu mohou jít dokonce i do vězení.

"Některé ty případy nesou klasický znak trestného činu podvodu, protože někdo někoho uvedl v omyl za účelem získání prospěchu. Soud by ale posuzoval, jestli byla způsobena škoda, v jakém rozsahu a po jakou dobu. Trestní sazba by byla od dvou let po několik roků odnětí svobody. To však říkám čistě v teoretické rovině," podotýká advokátka Dagmar Raupachová.

Soudy nenadržují násilníkům. Zpřísnění trestů za znásilnění se nechystá, tvrdí advokát (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.