Směrem k Zemi míří obrovský asteroid. NASA před objektem varovala

Asteroid pojmenovaný 2002 AY1 má proletět kolem Země v pondělí. Podle Národního úřadu pro letectví a vesmír se pohybuje rychlostí 62 tisíc kilometrů za hodinu. Naší planetě se navíc přiblíží na vzdálenost přibližně 5,8 milionu kilometrů, píše portál Hindustan Times.

Právě jeho těsná vzdálenost od Země znepokojuje astronomy. Úřad jej dokonce zařadil na seznam potenciálně nebezpečných pro naši planetu. Tam řadí všechny objekty větší než 150 metrů, které prolétají blízko Země na vzdálenost menší než 7,5 milionu kilometrů.

[chooze:article;value:535996]

V nejzazším případě by Zemi mohl hrozit i střet s objektem, podle odborníků je ale pravděpodobnost velmi malá. I nadále jej však astronomové monitorují, kdyby náhodou změnil dráhu svého letu.

Nejedná se navíc o žádného drobečka. "Je velký přibližně jako letadlo," píše portál BNN. Jeho šířku odhadují experti na zhruba 219 metrů.

Není to přitom poprvé, co tento asteroid proletí kolem Země. Poprvé ji minul 2. ledna 1901 na vzdálenost 32 milionu kilometrů. Astronomové očekávají, že po dnešním dni by se pak měl znovu přiblížit naší planetě na vzdálenost 50 milionu kilometrů 25. prosince 2025.

Planetárium v Praze se na rok uzavřelo. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.