Směrem k Zemi se řítí několik asteroidů. Jeden je velký jako fotbalový stadion

Tento týden budeme svědky průletů hned několika vesmírných objektů, informoval portál New York Post. První asteroid s názvem 2007 EG proletí kolem Země v úterý a přiblíží se na vzdálenost přibližně 6,1 milionu kilometrů. Podle astronomů by měl být navíc velký přibližně jako letadlo.

Se dvěma objekty pak odborníci počítají ve čtvrtek. Nejblíže Zemi by měl být asteroid 2024 BY, a to na vzdálenost 2,5 milionu kilometrů. NASA odhaduje, že je velký přibližně jako rodinný dům. Ve stejný den by následně měl proletět zhruba 3,1 milionu kilometrů od planety rovněž asteroid 2003 BM4, který má v průměru asi 36 metrů.

[chooze:article;value:537848]

Relativně blízký průlet se očekává také u posledního asteroidu, který by měl být i největší. Objekt 2008 OS7 má Zemi v pátek minout na vzdálenost 2,8 milionu kilometrů. Odborníkům přidělává starosti navíc právě jeho velikost. Podle astronomů by měl být totiž velký zhruba jako fotbalový stadion, píše portál Live Mint.

Přestože by nemělo hrozit žádné riziko, experti všechny objekty bedlivě sledují. Některé dokonce řadí na seznam potenciálně nebezpečných pro naši planetu. Tam jsou zařazeny všechny objekty větší než 150 metrů, které prolétají blízko Země na vzdálenost menší než 7,5 milionu kilometrů. "Právě ty pak vyžadují i daleko více pozornosti," vysvětlili astronomové.

Zemi zasáhlo silné záření a odborníci nemohou uvěřit tomu, odkud z vesmíru přišlo. Více se dozvíte v následující reportáži (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.