Směrnice má zařídit právo na opravu. Schválil ji Evropský parlament

Evropané mají právo na opravu zboží, které už si zakoupili. Taková je filozofie nové směrnice Evropské unie. "Řada produktů by mohla dál sloužit, kdyby se prostě jen opravily. Po dvou letech se na ně lidé většinou nechtějí vykašlat. Narazí ale na vysoké ceny oprav. Proto chceme nastavit pravidla," řekl europoslanec René Repasi.

Návrh má lidi motivovat, aby spíše než výměnou výrobku za nový problém řešili právě opravou. Během záruční lhůty by podle něj prodejci museli upřednostnit opravu před výměnou zboží za nové, a to v případě, pokud bude oprava technicky možná a nebude stát více než výměna zboží.

"Budeme mít víc opravářů a budeme nejen šetrní k přírodě, ale zároveň to bude výhodné i pro spotřebitele z hlediska finančního," míní europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

[chooze:article;value:527120]

Europoslanci také navrhují, aby se po opravě prodloužila záruka o další kalendářní rok. I po ní ale bude nutné, aby se výrobek opravit dal. To má zajistit povinnost pro výrobce dodávat náhradní díly také do neautorizovaných servisů.

"Má vzniknout alespoň jedna platforma on-line, kde si právě budou moci spotřebitelé najít opravnu na daný výrobek. Ta vznikne v každé členské zemi," avizoval europoslanec Marcel Kolaja (Piráti).

Právo na opravu by se mělo týkat řady spotřebičů. Namátkou jde například o pračky a sušičky, mobilní telefony a televize, ale například i svařovací zařízení anebo jízdní kola. Výrobci ale upozorňují na to, že se jim zvednou náklady.

[chooze:article;value:460360]

"Je potom na jejich obchodním rozhodnutí, zda toto obchodní navýšení promítnou do ceny toho výrobku. Pro nás pro výrobce je zásadní, aby byl kladen důraz na bezpečnost spotřebitele. To znamená, aby doopravdy byly používány bezpečné náhradní díly a zajišťovali to kvalifikovaní opraváři," uvedl generální ředitel Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů Radek Hacaperka.

Své stanovisko musí teď k právu na opravu ještě přijmout členské státy. Poté začne vyjednávání mezi všemi unijními institucemi. Schváleno by mohlo být do konce volebního období, tedy do června příštího roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.