Smlouva na nákup BVPéček je na spadnutí. Nekomunikují s námi, stěžují si firmy

Celkem 20 miliard korun, takový by měl být ve skutečnosti průmyslový podíl českých firem na kontraktu se švédskou firmou BAE. České firmy ale tvrdí, že částka neodpovídá.

"Jednáme o projektu, který je v řádu stovek milionů korun práce pro naše zaměstnance, a je to projekt spíše montážního charakteru. Přitom ten celkový podíl českého průmyslu na této rekordní zakázce má být 20 miliard," uvedl mluvčí zbrojní skupiny Czechoslovak Group Andrej Čírtek.

[chooze:article;value:494638]

Například společnost Meopta by mohla dodat pozorovací přístroje v hodnotě zhruba 600 milionů korun. Společnost Excalibur Army ze skupiny Czechoslovak Group by se zase měla podílet na montáži, a to v hodnotě zhruba 800 milionů korun.

Smlouvu by mělo ministerstvo obrany podepsat letos v květnu, ale tuzemský obranný průmysl ani netuší, s čím může počítat. "Český obranný průmysl má zájem se podílet z co největší části. O tom, kolik procent to bude, rozhoduje ministerstvo obrany. Resort v této zakázce zas tak příliš nekomunikuje a my opravdu nevíme, se kterými tuzemskými firmami jsou již uzavřeny dohody a s kterými se do budoucna plánuje uzavřít," sdělil šéf Asociace obranného a zbrojního průmyslu ČR Jiří Hynek.

Ministerstvo obrany ale tvrdí, že jde o smluvní vztah mezi BAE Systems a konkrétním dodavatelem. Bohužel se následně potvrdila slova Jiří Hynka, protože ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na dotazy TV Nova ohledně zapojení českých firem nereagovala. Resort vydal pouze obecnou citaci: "Ministerstvo obrany pouze dohlíží na to, aby byl závazek na 40procentní účast českých firem ze strany BAE jasně definovaný a vymahatelný ve smlouvě."

"Připravit zakázku za 50 miliard korun a nechat zcela na vodě tuzemský průmysl s tím, že možná něco dodá, možná nedodá, tak je známka naprostého amatérismu těch, kteří to připravují," je přesvědčený místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.