Smog dusí italský Milán. Lidé ve městech mají méně topit a omezit jízdy auty

Milán a další italská města v Lombardii zahalila jedovatá mlha. Smog snížil viditelnost prakticky na minimum a tamní meteorologové vyhlásili smogovou situaci, tedy stav, kdy koncentrace škodlivin v ovzduší překročí dvojnásobek denního emisního limitu.

Právě Milán v pondělí podle švýcarské společnosti sledující kvalitu ovzduší obsadil třetí příčku v žebříčku měst s nejhorším znečištěním na světě. Vedení radnice se ale vůči těmto závěrům tvrdě ohradilo.

"Skutečně si myslíte, že Milán je třetím nejvíce znečištěným městem na světě? Je to ničím nepodložené zjištění, které provedla soukromá společnost. Už mě na to nebaví odpovídat. Na zlepšení kvality ovzduší pracujeme," řekl starosta Milána Giuseppe Sala.

[chooze:article;value:541727]

​Na extrémním znečistění severní části Itálie se podepisuje hlavně velké množství aut s naftovými motory, intenzivnější vytápění v zimních měsících a také zemědělství.

Italské úřady se proto rozhodly zakročit a zavedly řadu preventivních opatření. Patří mezi ně například zákaz rozdělávání otevřeného ohně, omezení provozu mezi půl osmou ráno a půl osmou večer ve městech nad 30 tisíc obyvatel a také vytápění v kancelářích a bytech na maximálně 19 stupňů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.