Smrt českého chlapečka má dohru. Chorvatské ministerstvo oznámilo změny

Teprve 9letý chlapeček z Česka minulý týden zemřel poté, co si podle policie do auta vzal granát, který našel na vojenském cvičišti "Josip Markić" u Kninu. Šlo o volně přístupný prostor, který byl ale označen jako nebezpečná zóna. Mezi turisty jde o oblíbené místo, jen pár dní po tragédii se tam projížděli další čeští turisté.

Chorvatské ministerstvo obrany nyní oznámilo řadu změn, které se tohoto místa dotknou, informoval chorvatský deník Zadarski List. Bylo například odloženo vojenské cvičení, které se zde mělo tento týden konat. Armáda se po tragédii rozhodla také zlepšit bezpečnost místa a přijmout dodatečná bezpečnostní opatření. 

[chooze:article;value:561913]

​Na místě například urychleně proběhne dodatečná kontrola, zda se nikde nenachází nevybuchlá munice. Tyto kontroly přitom běžně probíhají po každém vojenském cvičení, jehož součástí je ostrá střelba.

Mimo jiného budou také instalovány další výstražné tabule. Aktuálně je jich šest a návštěvníkům v chorvatštině a angličtině sdělují, že vstupují do oblasti na vlastní nebezpečí a že je zde možné narazit na nevybuchlou munici.

Za smrt může dospělý

Chorvatská policie kvůli smrti 9letého hocha nakonec obvinila 46letého Čecha. Konkrétně ho viní z ohrožení obecné bezpečnosti a ohrožení života a majetku obecně nebezpečným činem. Chorvatské úřady se nakonec rozhodly přenechat vyšetřování české straně.

"Policie podezřelou osobu vyslechla. Trestní oznámení bude předáno České republice s ohledem na to, že všichni účastníci akce jsou čeští občané s bydlištěm na území České republiky. Z tohoto důvodu bude řízení před místními soudními orgány prováděno snadněji a hospodárněji," uvedlo krajské státní zastupitelství v Zadaru.

Podívejte se, co k tragédii řeklo české ministerstvo zahraničí: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.