Smrt na dovolené: Vladimírovi řekli, že je to zácpa. Po 3 dnech v bolestech zemřel

Jan Tišer s partnerkou, dcerou a 69letým tatínkem Vladimírem zamířili v neděli 27. srpna do bulharské Varny na Zlaté Písky. Před sebou měli týdenní dovolenou v oblíbeném hotelu.

Jenomže už v pondělí v noci postihly pana Vladimíra zdravotní potíže. "Otec celou noc prozvracel a bylo mu velice špatně, tak jsme ráno v úterý volali lékaře přes delegáta. Lékař konstatoval, že se jedná o plynatost, možná koliku nebo zácpu, a dostali jsme recept s léky na uvolnění těchto potíží," řekl Jan pro TN.cz.

Léky pro svého otce běžel hned koupit, ale příliš nepomohly. "Otcův stav se nelepšil, spíše zhoršoval, proto jsme znovu ve čtvrtek ráno přivolali lékaře přes pojišťovnu. Dorazila mladší doktorka, šla na pokoj, provedla vyšetření, vzala si fonendoskop (lékařský nástroj k poslechu a vyšetření pacienta, pozn. red.), to jeho nafouklé břicho poslouchala. Řekla, že se jedná o plynatost, zvýšené nadýmání a zácpu," přiblížil Jan.

[chooze:article;value:515911]

​Dodal, že doktorka nenavrhla převoz do nemocnice, i když jí řekli, že obtíže trvají už několik dní a že už tam jednou doktor byl. Na recept přidala další tři různé léky k šesti, které už Janův tatínek užíval.

"Táta byl pak celý den na pokoji, jednou si asi zašel do jídelny pro polívku, vypadal mizerně. I přátelům v SMS zprávách si stěžoval, že je mu ukrutně špatně. Když odcházel po večeři, kdy si vzal jen hroznové víno, tak říkal, že jde na pokoj umřít, že je mu strašně špatně. Mysleli jsme, že to říká spíše jenom tak ze srandy," míní Jan.

Později, asi kolem desáté hodiny v noci ve čtvrtek, šel Jan s rodinou otci popřát dobrou noc. "Vyžádal si jeden prášek na spaní. Ráno v pátek jsme šli asi v osm a deset minut na snídani, měli jsme oddělené pokoje hned vedle sebe. Zaklepali jsme, řekli 'tatínku, pojď na snídani', nikdo se z pokoje neozýval. Byli jsme zvyklí, že si trošku přispal, tak jsme si řekli, že ho vzbudíme, až se vrátíme," pokračoval Jan.

[chooze:article;value:509905]

​Znovu se na Vladimíra pokoušeli doklepat po snídani okolo deváté hodiny dopoledne. Pořád se neozýval. To už Jan tušil, že je něco špatně. "Běžel jsem na recepci udělat druhou kartu. Když jsem vešel na pokoj, tak jsem našel otce ležet na matraci na zádech. Byl to jako výbuch sopky, ležel v takové černé kaši a ve zvratkách na posteli, celý pozvracený a nejspíš těmi zvratky zadušený. Tělo bylo ještě teplé, strašný pohled. Hned jsme alarmovali recepci a delegáta. Já byl na pokoji, ležel jsem na něm, brečel jsem na něm, snažil jsem se mu otřít obličej od té hmoty. Nějak mu zkultivovat obličej. Objímal jsem ho," popsal Jan, kterému se při popisu draly do očí slzy.

Zatím není jasné, co se Vladimírovi stalo a proč zemřel. Do hotelu dorazila policie i soudní lékařka, Vladimírovo tělo převezli na pitvu do Varny. Jan sepsal s policií na stanici protokol a kontaktoval honorární konzulát. Ministerstvo zahraničí pro TN.cz potvrdilo Vladimírovo úmrtí, k případu pak jen dodalo, že vše řeší s rodinou. Bulharská policie na žádost o vyjádření zatím nereagovala. Výsledky pitvy by měly být hotové v nejbližší době.

Někteří turisté se po zničení přehrady Kachovka obávali o kvalitu vody u bulharského pobřeží. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.