Smrt v Bulharsku: Prokuratura už ví, jak Čech zemřel. Rodině vadí postup lékařů

Vladimír Tišer vyrazil na konci srpna do Bulharska na dovolenou se synem Janem a jeho partnerkou a vnučkou. Hned druhý den se ale panu Vladimírovi udělalo nevolno a po třech dnech bolestí břicha zemřel na hotelovém pokoji. Případ řeší bulharské úřady, ty vydaly první vyjádření.

"Neexistuje žádný důkaz o trestném činu. Očekáváme závěrečnou zprávu lékařského specialisty, kterou dodá po pitvě k určení přesné příčiny smrti. Podle předběžné zprávy po lékařském ohledání zemřel muž na následky srdečního selhání," uvedla varenská prokuratura pro TN.cz.

Kompletní výsledek pitvy měl být podle původních informací hotový už v úterý, to se ale nestalo. Ve středu byl v Bulharsku státní svátek, a tak zatím není jasné, kdy budou konečné výsledky známy.

[chooze:article;value:520880]

​Nyní se tedy čeká nejenom na konečnou zprávu z patologie, ale také na zprávu od lékaře a lékařky, kteří Vladimíra v hotelu vyšetřovali. Rodina je totiž s postupem bulharských lékařů nespokojená.

Janova tchyně Lenka Klinková pracuje jako zdravotní sestra na gastroenterologii, za sebou má více než třicet let pracovních zkušeností. Lence vadí, že po několika dnech takovýchto bolestí břicha Vladimíra nepřevezli do nemocnice.

"U nás by se toto nestalo. Dva dny bolestí břicha určují daný postup v ošetřovatelské péči. Příjem na emergency, vyloučení akutního břicha neboli náhlé příhody břišní. Dále odběry, monitorace srdeční akce, pulsu, oxygenoterapie. Rentgen dutiny břišní k vyloučení střevní překážky, popřípadě statim CT břicha a konzultace chirurga," přiblížila paní Lenka postup běžný v českých nemocnicích.

[chooze:article;value:518618]

​O Vladimírově stavu napsala, že byl zdravý a na nic se neléčil. Dříve měl sice zvýšené jaterní testy, nicméně po abstinenci se dostaly výsledky zase do normálu.

Vladimír byl i ve svém důchodovém věku stále aktivní. "Byl to člověk cestovatel, který si ze svých cest přivezl záviděníhodné trofeje. Důchodce, který stále pracoval," popsala paní Lenka. Na všechny členy rodiny a mnoho jeho přátel Vladimírovo úmrtí silně dopadlo.

Redakce TN.cz také oslovila zdravotní pojišťovnu, u které byl pan Vladimír pojištěný a která zařídila smluvní lékaře na vyšetření ve Varně. Kvůli ochraně osobnostních práv se ale pojišťovna k případu nevyjádřila.

Šok pro turisty v Bulharsku. Moře vyplavilo na pláž část ruské rakety (7/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.