Smrtící bakterie na Slovensku. Žena leží ve vážném stavu v nemocnici

Bakterie, která si v létě v Polsku vyžádala 22 obětí, se objevila už i na Slovensku. Pacientka s chorobou leží už 51 dní na ARO Univerzitní nemocnice v Bratislavě, informoval web noviny.sk.

"Je to mladá žena. Byla v zahraničí a pravděpodobně si to donesla z něj. Nevíme, proč je u ní ten průběh takový, jaký je, protože ona je v podstatě zdravá. Takový vážný průběh mají obyčejně pacienti s nějakou jinou nemocí," vysvětlil primář Jakub Hložník. Je to teprve druhý takový případ, který musí řešit. Před dvěma lety onemocněl jeho kolega.

Bakterie může způsobit lehčí i těžší nemoci. "Někdo to možná překonal a ani o tom neví, měl příznaky podobné chřipce. A u někoho se to vyvine do takového těžkého stadia," poznamenal primář.

[chooze:article;value:520375]

Bakterie se vyskytuje prakticky po celém světě. Nakazit se můžete například kvůli potrubnímu vedení, kde dostatečně neproudí voda a je buď nedostatečně studená, nebo nedostatečně teplá. Ideální je pro ni teplota 25 až 42 stupňů. Z člověka na člověka se nešíří.

Velké problémy způsobila legionářská choroba v polském Řešově a okolí. Nakazily se desítky lidí a 22 jich nemoci podlehlo. Město muselo dezinfikovat trubky.

Podle statistik je i na Slovensku v poslední době výskyt bakterie stále častější. Pořád se s ní ale v nemocnicích setkávají lékaři spíše méně často, upozornil web topky.sk.

 Polskem se šíří nebezpečná bakterie. Zemřelo už 18 lidí (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.