Smrtící nemoc má v Polsku už 11 obětí. Rozvědka vyšetřuje i možnou roli Ruska

"Probíhá pátrání po zdroji infekce. Bereme v úvahu kontaminaci teplé i studené vody bakteriemi legionella," sdělil podle stanice Polsat News inspektor Podkarpatského vojvodství Adam Sidor.

Ve městě Řešov odebrali z vodovodů 105 vzorků vody. Dalších osm poté v okolních oblastech. Ve čtyřech z dosud osmi prozkoumaných vzorků bakterii našli. "Ve dvou na velmi vysoké úrovni. To je úroveň, pří které existuje riziko například při sprchování," poznamenal Sidor.

Tamní laboratoře zatím potvrdily nákazu u 144 lidí, z těch 11 zemřelo. Stále se neví, odkud se bakterie šíří. Do vyšetřování se zapojila i kontrarozvědka ABW, informovala stanice RMF.

[chooze:article;value:519413]

Část Polska, ve které bakterie momentálně řádí, totiž slouží jako klíčový tranzitní uzel pro mezinárodní vojenskou pomoc Ukrajině. Dosud ale agenti nemají žádné důkazy, které by prokázaly sabotáž Ruska nebo kohokoli jiného.

"Vyšetřování je zaměřeno na vyloučení jakéhokoli vnějšího narušení, které by mohlo vést k propuknutí nemoci," zdůraznil na sociální síti X mluvčí polských bezpečnostních služeb Stanisław Żaryn.

Některé nemoci z minulosti se vrací. Lidé mají pocit, že už prevenci nepotřebují, říká virolog (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.