Smrtící nemoc se šíří na jihu Evropy. Zemřeli už dva lidé, několik nakažených

Jihem Španělska otřásá šíření západonilské horečky. Situace je obzvláště vážná v turisty oblíbené Seville, kde jen mezi 23. a 31. červencem zaznamenali devět nakažených. Dva lidé v oblasti dokonce v červenci kvůli nemoci zemřeli, informoval web Spanish News Today.

Ve vlhkém prostředí se tam po jarních deštích přemnožili komáři, kteří chorobu přenášejí. Místní se obávají nekontrolovaného šíření. V pondělí proto manifestovali a žádali vedení města o další ochranná opatření, jak píše deník El País.

[chooze:article;value:563619]

"Od osmi hodin večer se Puebla del Río stává městem duchů. Jsme zavření doma, máme strach, protože se nakazily děti, a potřebujeme klid," řekla novinářům obyvatelka Raquel Herrerová. Množství přemnožených komárů je letos rekordní.

Regionální a městské úřady čelí kritice, že nedělají dost, aby hrozbu odvrátily. "Už pět let varujeme, že oblasti pěstování rýže by měly být ošetřeny larvicidy, protože jsou na jaře naplněny vodou," uvedl výzkumný pracovník biologické stanice Jordi Figuerola. Nic takového se ale údajně nestalo.

Panika oblastí otřásla právě po úmrtí dvou lidí a na sociálních sítích vznikla platforma pro boj proti nákaze, ke které se připojilo přes 2 000 lidí. "Je to ruská ruleta, když vás kousne. V závislosti na virovém zatížení na vás zanechá následky nebo vás zabije. Máme 20 nakažených, ale je jich mnohem více s příznaky," řekl její vedoucí Juan José Sánchez.

[chooze:article;value:566281]

Virus západonilské horečky podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) přenáší komáři, a to hlavně na ptáky. Nakazit ale mohou i člověka. Mezi příznaky patří třeba bolest hlavy, nevolnost, horečka, zvracení, vyrážka, únava, bolest svalů a bolest očí.

Jen u malého počtu nakažených se rozvine v onemocnění, které postihuje nervový systém a necelá pětina z nich pak umírá. Největší riziko je pro lidi nad 50 let a problém může působit vysoký tlak, poruchy srážlivosti, cukrovka nebo nemoci ledvin.

Lokálně nakažených v Evropě v posledních letech přibývá. "V roce 2023 bylo hlášeno 713 lokálně získaných případů ve 123 různých regionech devíti zemí EU," uvedlo ECDC. Jednotky lidí se už podle Státního zdravotního ústavu v minulosti nakazily i v Česku, zejména na Moravě.

Na Olomoucku poprvé spatřili asijského komára. Je invazivní a velmi agresivní (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.