Moderní bydlení

Smrtící virus pronikl do Evropy. Způsobuje šílenou bolest, napadá i mozek

Virem oropouche, nebo také lenochodí horečkou, se celosvětově nakazilo přibližně 10 000 lidí. Nakažené hlásí i první evropská země, konkrétně Itálie. Tamní deník Il Mattino v pátek informoval o pěti nakažených, kteří se ale infikovali mimo Itálii.

"Míra rizika pro Itálii je v současné době velmi nízká, ale je třeba provést další studie a je důležité neslevovat z ostražitosti, abychom se vyhnuli potenciálním rizikům," uvedl Federico Gobbi, ředitel oddělení infekčních, tropických a mikrobiologických nemocí ve Valpolicelle.

[chooze:article;value:577996]

​Mezi běžné příznaky patří podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) náhlý nástup horečky, nesnesitelně silná bolest hlavy, zimnice, bolesti svalů a kloubů. Dalšími příznaky mohou být citlivost na světlo, závratě, bolest za očima, nevolnost, zvracení a vyrážka.

V některých případech může virus infikovat nervový systém a způsobit zánět v okolí míchy nebo mozku. Nemoc přenáší hmyz – zejména komáři. Příznaky se většinou objeví čtyři až osm dní po infekčním kousnutí. Mezi lidmi se vir může přenášet pohlavním stykem.

Evropou se šíří nová varianta covidu. Je rychlá a stane se dominantním kmenem, uvedl ve vysílání TN Live epidemiolog Roman Primula:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.