SMS zprávy u Čechů propadly. Na Štědrý den si lidé hlavně telefonovali

Na Štědrý den se Čechům podle mobilních operátorů příliš volat nechce, často raději volí jinou formu přání. Letos se uskutečnilo 32 milionů hovorů. Podle všech operátů jde o setrvalý pokles.

"Hovorů ubylo o 5,5 procenta," informovala mluvčí T-Mobile Patricie Šedivá. "Co se týče volání, je to opravdu běžný víkendový provoz," sdělila mluvčí Vodafonu Charlota Dědková. Nejčastěji se volalo dopoledne. "Nejvytíženější časem bylo tradičně mezi 10. a 11. hodinou," řekla mluvčí O2 Veronika Zachariášová.

[chooze:article;value:531169]

​Lidé přiznávají, že na Štědrý den raději zavolají. "Je milejší určitě zavolat, je fajn se slyšet a pozdravit," potvrdili v anketě televiza Nova. "Esemesky už posílám málokdy," přidali se další. 

SMS zprávy jsou v letošním roce propadákem. Přitom přesně před 20 lety jsme byli světovou raritou, Češi si v roce 2013 poslali přes 75 milionů textových zpráv. Teď se na Štědrý den nedostali ani na třetinu. 

Obrovský skok zažívají aktuálně datové služby. Lidé si na Štědrý den přeposlali a prohovořili přes 8 500 terabajtů. Převedeno na hudební nosiče to odpovídá kapacitě více než 12 milionů CD disků.

[chooze:article;value:529943]

​"V datovém provozu nám naopak provoz stoupl zhruba o 55 procent," potvrdila Dědková z Vodafonu. "V síti O2 se na Štědrý den prodatovalo rekordních 3 760 000 GB dat, což je o čtvrtinu více než v loňském roce," řekla mluvčí O2 Zachariášová.

Lidé si přeposílají datové zprávy, fotografie, videa či živé přenosy. Zprávy typu MMS téměř zanikly, na Štědrý den si je poslalo jen pár set tisíc lidí.

​Velké změny ve fungování mobilních aplikací. Začala platit nová pravidla (8/2023):


 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.