Smutná zpráva pro české divadlo. Zemřel legendární tenorista Švejda

"S hlubokým zármutkem oznamujeme, že v sobotu 20. dubna 2024 zemřel ve věku 84 let dlouholetý sólista Opery Národního divadla pan Miroslav Švejda," informovalo o jeho úmrtí Národní divadlo na facebooku v neděli odpoledne.

Švejda se narodil v roce 1939 v Brně. Ačkoliv získal základy hudebního vzdělání už v rodině, vystudoval stavební inženýrství. Jak připomínají Divadelní noviny, během studia zpíval v Pěveckém sdružení Moravan a pěvecky se zdokonaloval a soukromě školil u brněnské profesorky Marie Řezníčkové a následně u Teodora Šrubaře a Zdenky Zikové. Stáže absolvoval i v italské Sieně.

Jeho angažmá v Národním divadle začalo v roce 1969. "Působil jako sólista Pražského filharmonického sboru a současně se 1. 11. 1969 stal členem souboru Opery Národního divadla. Ve stálém angažmá byl do 30. 6. 2004 a posléze ještě od 1. 10. 2004 do 30. 6. 2005," informovalo divadlo na sociální síti.

Švejda spolupracoval také s televizí nebo rozhlasem. "Pro svůj moderní herecký projev spolupracoval často s televizí (účinkoval téměř ve všech televizních inscenacích Smetanových oper), rozhlasem a gramofonovými firmami," připomnělo Národní divadlo.

[chooze:article;value:551953]

Umělecké zájezdy ho zavedly na pódia řady hudebních evropských i světových center. Švejda tak vystupoval například ve Francii, Německu a Itálii, ale také ve Spojených státech, Kanadě nebo Japonsku. Za celoživotní mistrovství v opeře získal Cenu Thálie 2017. V roce 2020 byl uveden do Síně slávy Národního divadla.

Zemřel Josef Laufer (†84). Poslední roky strávil v umělém spánku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.