Smutná zpráva z Izraele. Desítky rukojmích jsou po smrti, uvedla armáda

7. října loňského roku vtrhli teroristé z organizace Hamás do Izraele, kde zavraždili přes tisíc osob a přes 200 dalších unesli do Pásma Gazy. Tím vypukla válka, během níž se Izrael snaží zničit teroristické hnutí a zároveň osvobodit rukojmí.

Během pauzy v bojích na konci listopadu se podařilo domluvit propuštění více než 100 rukojmích, především žen a dětí. V Gaze ale stále zůstává 136 rukojmích. Řada z nich je ovšem podle izraelské armády již po smrti, informovala agentura Reuters.

"Informovali jsme 31 rodin, že jejich unesení blízcí už nejsou mezi živými a že jsme je prohlásili za mrtvé," řekl mluvčí izraelské armády Daniel Hagari na pravidelné tiskové konferenci. Jména zesnulých armáda zatím nezveřejnila.

[chooze:article;value:539643]

​Mezi stále vězněnými jsou například i malí bratři Ariel (4) a Kfir (1) s rodiči. V jednom z propagandistických videí Hamásu otec chlapečků tvrdí, že jsou jeho děti a manželka po smrti. Zda je to pravda, ale dosud nikdo nepotvrdil. 

Další propouštění

Už delší dobu se jedná o dohodě o propuštění zbývajících rukojmích výměnou za delší klid zbraní. Hamás v úterý oznámil, že na návrh odpověděl "v pozitivním duchu". Skupina také uvedla, že stále usiluje o "úplné" příměří, které by ukončilo "agresi proti našemu lidu", uvedla agentura AP. Očekává se také, že Hamás bude výměnou za rukojmí požadovat propuštění velkého počtu palestinských vězňů, včetně vysoce postavených členů hnutí.

Izrael by se měl odpověď dozvědět ve středu od amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena, který je momentálně na návštěvě Kataru. Právě Katar se velmi angažuje v jednáních, jelikož má dobré vztahy s hnutím Hamás. "Ještě je třeba udělat hodně práce, ale nadále věříme, že dohoda je možná a skutečně nezbytná," řekl na tiskové konferenci v Dauhá Blinken.

Co znamená již pátá cesta Blinkena na Blízký východ od 7. října, popsal na TN Live odborník: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.