Smutná zpráva z ústecké zoo. Jedno z gepardích mláďat zemřelo

Narození gepardích mláďat je pro zoologickou zahradu velký úspěch, ústecká zahrada tak byla na podzimní vrh náležitě pyšná. Ještě než se ale návštěvníci mohli potěšit pohledem na tato vzácná koťata, jedno z nich zemřelo. Podle vedení zoo se jednalo o slabší mládě z vrhu, které trpělo vrozenou nemocí.

"Bylo u něj diagnostikováno vývojové metabolické onemocnění kostí. Při povinném očkování a čipování byla zjištěna zlomenina končetiny a probíhala konzervativní léčba, nicméně stav mláděte se zhoršil. Z důvodu zkrácení bolesti a utrpení mláděte jsme nakonec museli po konzultaci s odborníky přistoupit k jeho utracení," vysvětlila zoo.

[chooze:article;value:486321]

​Přesto je podle ní narození geparďat obrovským úspěchem, obzvlášť vzhledem k tomu, že samice je prvorodička. Už tehdy v říjnu byla situace ale velmi napjatá. Nejprve to totiž vypadalo, že mládě bude pouze jedno, přičemž gepardí jedináček většinou nedokáže udržet laktaci matky.

"Úleva přišla až po pěti hodinách, kdy samice porodila ještě druhé mládě, což značně zvýšilo šance na přežití obou jedinců," prozradila tehdy chovatelka Věra Malířová. Vedení zoo věří, že druhé mládě přežije. Aktuálně stále zůstává s matkou v zázemí. "Věříme, že se na jaře ukáže návštěvníkům," uvedla zoo. 

Královédvorská zoo naopak slaví úspěch. Jako jediná na světě minulý rok odchovala mláďata levhartů perských:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.