Smutné svátky pro pacienty. Nemocnice budou mít kvůli infekcím přísný režim

Nárůst respiračních onemocnění přinutil nemocnice napříč republikou jednat. Řada z nich proto omezila, nebo dokonce zcela zakázala návštěvy. Tento přísný režim se ve většině zdravotnických zařízení nezmění ani o Vánocích, některá ho ale na pár dnů přece jen rozvolní.    

Městská nemocnice ve Slavičíně už rozhodla, že o nadcházejících svátcích budou návštěvy mimořádně povoleny. "Své blízké budete moci v období Vánoc – ve dnech 23. 12. až 26. 12. 2023 – v nemocnici navštívit, bude však nutné respektovat stanovené podmínky," informuje na svých webových stránkách vedení zařízení.

[chooze:article;value:530200]

​Za svými blízkými, kteří budou muset zůstat v nemocnici i o svátcích, budou lidé moci od 14 do 16 hodin. U jednoho pacienta mohou být maximálně dva lidé a doba návštěvy nesmí přesáhnout 20 minut. Respirátor je samozřejmostí.

Vzhledem ke zlepšení situace v Moravskoslezském kraji jsou od 24. 12. do odvolání povoleny návštěvy ve Fakultní nemocnici Ostrava. Výjimkou je ale Klinika hematoonkologie a Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Návštěvy jsou stále zakázány také na všech jednotkách intenzivní péče. "Návštěvní doba je denně od 15:00 do 18:00. Návštěvy nejsou povoleny u covid pozitivních pacientů a pacientek v karanténě," sdělila mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

V pražské fakultní Thomayerově nemocnici platí zákaz návštěv od 19. prosince až do odvolání, tedy i o Vánocích. "Důvodem je zvýšený výskyt respiračních onemocnění a nárůst pacientů s nemocí covid-19. Návštěvy budou možné pouze po individuální dohodě s ošetřujícím nebo vedoucím lékařem, a to vždy jedna osoba na 30 minut," upozorňuje web nemocnice. Toto opatření ale neplatí pro dětská oddělení.

Epidemiologická situace rozvolnění neumožňuje

Omezení návštěv platí i v pražské motolské nemocnici. "S ohledem na současný vývoj epidemiologické situace nepředpokládáme, že bychom v následujících dnech tato omezení rušili," informovala TN.cz mluvčí zdravotnického zařízení Jana Krejčí Merxbauerová.

[chooze:article;value:533016]

​"Ve Fakultní nemocnici Olomouc je úprava režimu návštěv v kompetenci jednotlivých zdravotnických pracovišť (klinik a oddělení). Plošný zákaz se zavádí jen ve velmi výjimečných situacích, jako byly např. velké covidové vlny. Momentálně mají zákaz návštěv zavedeny např. III. interní klinika či Hemato-onkologická klinika," sdělil vedoucí oddělení vztahů s veřejností nemocnice Adam Fritscher.

Kroměřížské nemocnici platí zákaz návštěv už od 7. prosince a potrvá i přes vánoční svátky.

"Před návštěvou hospitalizovaného pacienta je třeba se nejprve domluvit s ošetřujícím personálem a dbát jeho pokynů. Po celou dobu návštěvy doporučujeme mít nasazený respirátor (minimálně třída FFP2). Pokud na sobě návštěvníci pozorují známky nachlazení či respirační infekce, žádáme je, aby odložili svou návštěvu na pozdější dobu, případná infekce může zkomplikovat průběh léčby hospitalizovaného pacienta," uvedla mluvčí nemocnice Veronika Slaměnová.

[chooze:article;value:533223]

Rozvolnění zákazu návštěv na Vánoce nechystá ani Fakultní nemocnice Bulovka. Částečné nebo úplné zákazy návštěv stále platí a potrvá i v příštích dnech rovněž v nemocnici v Třinci, Jihlavě, Nemocnici Sokolov, Uherskohradišťské nemocnici i na některých odděleních Městské nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem. 

Rady nemocnic:

  • Lidé by neměli chodit na návštěvu, pokud pociťují příznaky infekčního onemocnění (teplota, rýma, kašel, průjem, vyrážka…).
  • Při příchodu do nemocnice, na oddělení i pokoj pacienta je nezbytné si vydezinfikovat ruce.
  • Kvůli ochraně pacientů, ale i kvůli vlastní bezpečnosti používejte používejte ochranu dýchacích cest (rouška, respirátor) po celou dobu pobytu v nemocnici.
  • Dodržujte pokyny ošetřujícího personálu v jednotlivých nemocnicích.
  • Vydezinfikujte si ruce také ve chvíli, kdy odcházíte z pokoje, oddělení, nemocnice.
  • Počítejte s tím, že návštěvy může dočasně omezit lékař daného oddělení s ohledem na stav pacienta nebo epidemiologickou situaci. Lékař může zkrátit délku návštěvy, omezit počet lidí, kteří přišli pacienta navštívit, může také nařídit nasazení ochrany dýchacích cest, omezit přístup dětem do 6 let věku, stanovit dobu návštěvy, nebo ji zcela zakázat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.