Smutný osud malebné švýcarské vísky. Lidé jen čekají, kdy ji pohřbí sesuv půdy

[chooze:gallery;value:32129]

​Velká část skalní masy se utrhla nad švýcarskou vesnicí Brienz v noci ze čtvrtka na pátek za doprovodu obrovského hukotu. Kamení minulo evakuovanou vesnici jen o kousek. "Brienz měl velké štěstí," řekl podle webu noen.at mluvčí nedaleké obce Albula Christian Gartmann.

https://twitter.com/AlbulaAlvra/status/1669542205529243648?cxt=HHwWgIC-ocrys6suAAAA

Na některých místech dosahuje hora štěrku a kamení až 12 metrů. Preventivně tak byly uzavřeny silnice a železniční tratě pod vesnicí. Přesunuta musela být i etapa cyklistického závodu Tour de Suisse.

"V obci zatím nebyly zjištěny žádné škody. V současné době se sleduje chování okolních skalních masivů," uvedl Brienz na svém twitterovém profilu. Vesnice byla naštěstí díky předchozí evakuaci zcela prázdná. Všech 80 obyvatel se přesunulo k příbuzným nebo do rekreačních zařízení v regionu. Na některých místech jsou postaveny i kamery snímající pohyb skály.

[chooze:article;value:504192]

Skála se v posledních dnech sesouvala rychlostí 40 metrů za den. Nejedná se o důsledek klimatické krize, ale o proces trvající již tisíce let. Zrychlovat začal až v posledních 20 letech. Stále navíc není jasné, kolik horniny okolí města zavalilo, ani to, zda budou sesuvy pokračovat.

"V současné době předpokládáme, že to bohužel není úplný konec," dodal Gartmann. Desítkám obyvatel je už delší dobu jasné, že jednou budou muset ze svých domů odejít. "Mysleli jsme, že budeme mít více času," postěžoval si pro deník Zuger Zeitung jeden z obyvatelů.

Kamery zachytily obrovský sesuv u uhelného dolu (2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.