Sněhová kalamita na jihu Evropy. Tři mrtví, domácnosti jsou bez proudu

Sněhová kalamita v Moldavsku zkomplikovala dopravu. Čtyřicetiletý muž tam v neděli dopoledne zemřel poté, co jeho auto sjelo ze silnice a narazilo do stromu. "Opakovaně apelujeme na řidiče, aby nevyjížděli s nevybavenými auty a jeli nízkou rychlostí," uvedla podle agentury AP moldavská policie a vyzvala řidiče, aby za volant usedali jen v nezbytně nutných případech.

V Bulharsku přiměly vládu silné bouře a sněžení vyhlásit ve velké části země výjimečný stav. Stovky tisíc domácností byly v neděli bez elektřiny, mezi nimi i několik částí hlavního města Sofie. Při dopravních nehodách zemřeli dva lidé a další tři desítky lidí se během sněhových bouří zranily. Popadané stromy a elektrické vedení způsobují na silnicích velké komplikace. V některých obcích školy v pondělí neotevřou, píše web The Sofia Globe.

[chooze:article;value:529889]

​Také Rumunsko se od neděle potýká s následky sněhové kalamity. Bez elektřiny tam bylo v neděli odpoledne čtvrt milionu lidí. Vánice a silný vítr také zkomplikovaly dopravu. Dálniční obchvat u města Konstanca byl kvůli hustému sněžení dočasně uzavřený a zavřený byl i most přes řeku Dunaj ve městě Braila na východě země. Přístav Konstanca a další přístavy na nějakou dobu musely přerušit svůj provoz.

Ještě v pondělí dopoledne hasiči stále zasahují v hlavním městě Bukurešti a snaží se odblokovat šest stovek zasněžených aut, odstranit spadlé stromy a sloupy elektrického vedení. Poškozené jsou jak budovy, tak auta, píše Svobodná Evropa. V pěti krajích nepůjdou žáci v pondělí do školy.

 Na Česko se řítí chumelenice a náledí. Pozor na sněhové jazyky (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.