Sněhová kalamita omezila provoz na dálnici D3, tisíce lidí neměly elektřinu

Provoz na několika železničních tratích v Jihočeském kraji je od úterního rána pozastaven. Důvodem je velké množství mokrého sněhu na kolejích. Problémy způsobují i větve v trakčním vedení. Provoz je přerušen na několika tratích. ​

Podle informací Českých drah není na většině míst možné zajistit náhradní autobusovou dopravu. Důvodem je sněhová kalamita, která komplikuje provoz i na silnicích. Zejména na Táborsku a Jindřichohradecku komplikují dopravu popadané stromy. Podle policie jsou v celém kraji kvůli nehodám a náledí problematicky sjízdné silnice.

[chooze:article;value:477921]

​Sníh odřízl od proudu tisíce odběratelů

Kvůli silnému sněžení dochází v některých částech České republiky k omezení dodávek elektrické energie. Společnost E.ON eviduje už více než 50 poruch na vedení vysokého napětí. Bez proudu je přibližně 28 tisíc odběratelů.

"Výpadky se týkají v drtivé většině Jihočeského kraje a okresu Pelhřimov. Situaci v okresech Český Krumlov a České Budějovice se nám podařilo stabilizovat, ale poruchy aktuálně nejvíce přibývají na Jindřichohradecku a Pelhřimovsku, kam se posunuje sněhová fronta," upřesnil mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák.

[chooze:article;value:477119]

​​Prudké sněžení komplikuje dopravu

Dálnice D3 od Tábora byla v úterý dopoledne zcela uzavřena. "Z důvodu sněžení došlo u obce Miličín k tvorbě kolony nepojízdných kamionů směrem na Prahu," objasnila situaci policie. Krátce před polednem byl provoz v omezeném režimu obnoven. Policie nedoporučuje používat objízdné trasy, údajně jsou špatně sjízdné.

​​Problémy hlásí i Vysočina. Hasiči tam od rána zasahovali u několika dopravních nehod. Při havárii dvou osobních vozidel u Nového Rychnova na Pelhřimovsku se zranila jedna dospělá osoba a dvě děti. "Hasiči pomohli zdravotníkům s ošetřením zraněných osob. Na havarovaných vozidlech provedli protipožární opatření a místo technicky zabezpečili," řekla mluvčí vysočanských hasičů Petra Musilová. Hlášené jsou i další čtyři nehody osobních aut. 

​Hasiče v kraji dále zaměstnaly popadané stromy, které komplikovaly dopravu. "Od půlnoci jsme zasahovali u popadaných stromů 16krát," doplnila Musilová v ranních hodinách. Nejvíce popadaných stromů zaznamenali na Pelhřimovsku.

[chooze:minuta;value:ce97b985-6132-4e3b-bd5e-ac575c153fc5]

V kopci u středočeských Votic uvázly kamiony:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.