Sněhová kalamita v Česku. Návrat zimního počasí zkomplikoval dopravu

Část republiky zasáhlo v noci na středu prudké sněžení. Meteorologové upozorňovali, že sníh začne Česko pokrývat přibližně od půlnoci, a to směrem od jihu. Vydatné sněžení bylo hlášeno zejména z Mladoboleslavska, Nymburska, z okolí České Lípy, Mnichova Hradiště, tam napadlo i přes 10 cm mokrého a těžkého sněhu, na Liberecku až 11 cm sněhu.

Sněžení brzy způsobilo komplikace v dopravě. Na ty si stěžovali zejména řidiči kamionů v Libereckém kraji. Například na Nymbursko se sněhová kalamita valila ještě před druhou hodinou ranní a krátce nato zastavila vlakovou dopravu. Komplikace byly hlášeny na trati Poříčany – Nymburk hl. n., a to až do 6:14 ráno.

Problémy hlásil i úsek Mladá Boleslav – Lomnice nad Popelkou. Vlaky brzy ráno nejezdily ani mezi Mladou Boleslaví a Nymburkem. Podle informací Českých drah tam spadl na trať strom. Na místě byla zavedena náhradní doprava s přibližně půlhodinovým zpožděním.​ Velké potíže měla i autobusová doprava. Komplikace se týkaly více než 40 spojů.

[chooze:article;value:484951]

Sněžit začalo krátce po půlnoci směrem přes Vysočinu, Královéhradecko, Pardubicko a východ středních Čech. Sníh se postupně přesunul na Liberecko, kde byla uzavřena rychlostní silnice 35 mezi Turnovem a Libercem. 

Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (STAN) byla situace na této silnici způsobena selháním dodavatele zimní údržby, tedy společnosti EUROVIA, která se o sjízdnost silnice stará. "Požádal jsem proto generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic pana Radka Mátla o zjednání okamžité smluvní nápravy s dodavatelem služby. Krajská společnosti Silnice LK, a. s., poslala na úsek svoje sypače," řekl.

"Na místě zasahuje Hasičský záchranný sbor ČR a těžká odtahová technika. Přestože se nejedná o krajskou silnici, všem lidem, kteří v koloně uvázli, se za Liberecký kraj omlouvám. Budu požadovat rychlé jednání s cílem, aby se tato situace neopakovala. Na většině krajských silnic je situace pod kontrolou. Vzhledem k dalšímu sněžení prosím řidiče o opatrnost," dodal.

[chooze:article;value:485121]

​Napilno měli rovněž liberečtí hasiči. Od brzkého středečního rána vyjížděli kvůli sněhu k několika mimořádným událostem. Kolem poledne měli za sebou přes 20 výjezdů. "Převažují zásahy na spadlé stromy, uvolnění komunikací a dopravní nehody," informovali.

Sníh komplikoval řidičům cestu z Liberce do Prahy:

Sníh zkomplikoval dopravu i na Mladoboleslavsku, problémy měly zejména kamiony. Cesty zavalilo několik popadaných stromů. Na silnici mezi Sadskou a Nymburkem dostal kamion smyk a najel do svodidel. Nehoda se obešla bez zranění. Hasiči museli přečerpat 440 litrů nafty a silnice byla asi tři hodiny neprůjezdná. Do terénu vyjely všechny technické vozy zimní údržby.

Mírnější předpověď začali meteorologové hlásit po sedmé hodině ranní. Na možné komplikace v dopravě i při chůzi upozorňují zejména v severní části Čech. Přibližně ve stejné době informovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), že ve Středočeském kraji reaguje na sněžení a smíšené srážky dle plánu zimní údržby. Teploty vzduchu se pohybují kolem 0 °C. Vozovky jsou mokré po předchozím chemickém ošetření. Podle ŘSD se jezdí bez větších komplikací.

Během odpoledne bude sněžit zejména v severní a severozápadní části území. Od jihu bude docházet k ubývání oblačnosti a srážky se tam budou během odpoledne vyskytovat pouze ojediněle.

Noc na čtvrtek už bude na celém území mrazivá, ale sněhové přeháňky se budou vyskytovat pouze ojediněle. Bude polojasno, přechodně oblačno a ojediněle sněhové přeháňky. Po ránu pozor na ojediněle mrznoucí mlhy. Místy se mohou tvořit zmrazky nebo náledí. Ranní teploty 1 až 7 °C.

Další sněžení přinese víkend, zejména pak sobota. Vydatněji by mělo sněžit hlavně na horách, kde se budou tvořit místy sněhové jazyky. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.