Sněmovna jedná o konsolidačním balíčku. Nechci tady být do noci, vzkázal Babiš

Opozice chystá při jednání o konsolidačním balíčku obstrukce. Šéfka klubu hnutí ANO Alena Schillerová avizovala, že její poslanci budou "mluvit dlouho". Problém s vládními představami o úsporách má i SPD. Hned na úvod si poslanci odhlasovali, že mohou jednat i po 24. hodině. Program schůze Sněmovna schválila po více než tří a půl hodinách. Nejdříve je na programu zpomalení valorizace penzí, následně konsolidační balíček.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš ale ve svém projevu řekl, že zdržovat nebude. "Nebudu obstruovat. Nechci tady sedět po 19. hodině. Já bych dneska šel rád spát po 22. hodině, protože ráno v pět cvičím," řekl. Vládu následně kritizoval za zdražování. "Nejvíce ozdravné by bylo, kdyby vláda odešla," dodal.

"V čem je ten balíček úsporný?" zeptal se Fialy. Vyzval ho například, aby vyhodil stovku lidí na Úřadu vlády a podával jen kávu a vodu. 

Změny chtějí i některé koaliční strany. Jenomže premiér Petr Fiala výraznější zásahy už předem zavrhl. "Nebude se měnit nic. Pokud se ukáže, že něco není správně, a domluvíme se na tom všichni, tak to změníme mezi prvním a druhým čtením. Zatím jsme nezjistili nic, co je nezbytné," vzkázal.

[chooze:article;value:512602]

"Pevně věřím, že balíček projde oběma komorami Parlamentu," prohlásil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). "Naším cílem je přesvědčit poslance, aby odmítli balíček jako celek," uvedla předsedkyně klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO) ve Sněmovně řekl, že jsou změny pro hnutí nepřijatelné. "Pojďme diskutovat, co v nich měnit," vzkázal. 

Vláda podle něj nedostatečně bojuje proti inflaci. "Je to jeden z důvodů, proč se připravuje konsolidační balíček. My mu říkáme daňový balíček," uvedl. "Nikdo z gramotných lidí vám nevěří, že konsolidace bude fungovat," dodal.

Podle Schillerové jde o největší zvýšení daní v novodobé historii. "Rodiny připraví o desetitisíce korun," prohlásila.

[chooze:article;value:506114]

Lidovci spolu s Piráty by rádi prosadili úpravu části o daních z hazardu. Druhá ze stran na některých změnách navíc bude trvat i bez koaliční shody. "Předpokládám, že k nějakým změnám dojít může," avizoval Stanjura. Na případných pozměňovacích návrzích by se ale musely shodnout všechny strany vládní koalice. 

"Budeme chtít, aby se z konsolidačního balíčku vypustilo navýšení renty a náhrad pro bývalé prezidenty. Na koaličních jednáních už jsme to diskutovali několikrát, ale pokud se nedohodneme, je to zkrátka věc, která tam byla přilepena v rozporu s námi. A my chceme dát najevo, že jsou to věci, které jsme nepodpořili," řekl poslanec Jakub Michálek (Piráti).

Konsolidační balíček byl tématem i na pondělním jednání tripartity. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů se na něm dohodli, že budou pracovat na společném pozměňovacím návrhu, který během léta předloží premiérovi.

Schůze Poslanecké sněmovny začíná v 10 hodin, přímý přenos nabídneme na TN Live i v tomto článku.

Reportáž z aktuální situace v Poslanecké sněmovně:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.