Sněmovna jedná o obranné smlouvě s USA. Vedle vlády ji podpoří i ANO

Znění dokumentu podepsala koncem května česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se svým americkým protějškem Lloydem Austinem. Obrannou smlouvu (DCA) nyní projednají čeští poslanci.

DCA mimo jiné popisuje právní postavení amerických vojáků při plnění úkolů v České republice. Po projednání Poslaneckou sněmovnou zamíří dokument, pokud ho schválí poslanci, také do Senátu, kde se počítá s hlasováním 13. července. Poté bude ještě muset smlouvu ratifikovat prezident Petr Pavel.

Ministryně Černochová je na schválenou smlouvu podle svých slov hrdá. "Vztahy mezi ČR a USA jsou v té nejlepší formě od doby, kdy byl naším prezidentem Václav Havel. Chceme s USA pokračovat v budování silného partnerství ve všech oblastech obrany," uvádí mimo jiné ministryně obrany.

[chooze:article;value:476679]

​Vojenský analytik Lukáš Visingr připomíná, že nejde o smlouvu o pobytu amerických vojáků u nás. "Jde pouze o podmínky jejich případného působení v České republice, které stejně bude muset schvalovat český parlament," zdůrazňuje Visingr.

Případným vznikem americké základny na českém území se DCA nezabývá. Již dříve podporu dokumentu vyjádřili zástupci vládní pětikoalice. Pro jsou rovněž z velké části členové poslaneckého klubu hnutí ANO včetně jeho šéfky Aleny Schillerové.

Různá diskusní fóra protestních či radikálních voličů dříve počítala s tím, že ANO smlouvu s USA nepodpoří. "Předseda hnutí ANO je teď u nich druhým hlavním nenáviděným mužem hned po premiérovi Petru Fialovi," vysvětluje vojenský analytik.

[chooze:article;value:509519]

​Proti jsou naopak politici z SPD. "Jsme v Poslanecké sněmovně jediní proti této smlouvě, která umožňuje pobyt cizích vojsk u nás a zřizování jejich vojenských základen," tvrdí předseda SPD Tomio Okamura.

Ratifikovanou smlouvu DCA ale má s USA většina členských států NATO s výjimkou šesti. Trojice z nich ale o přesném znění dokumentu právě vyjednává.

České republice se ale podařilo dohodnout některá ustanovení, jež ve smlouvách většiny dalších států včetně Slovenska chybí. "Pokud u nás americký voják spáchá zločin mimo svou službu, budou ho soudit naše soudy," připomíná Visingr.

[chooze:article;value:510063]

​Zcela jiný režim ale budou mít vojáci v aktivní službě. "Letadla, plavidla a vozidla provozovaná ozbrojenými silami USA, nebo výlučně pro ně, mohou volně vstupovat, pohybovat se na území České republiky a opouštět ho. Na palubu takových letadel, plavidel a vozidel nebude možné bez souhlasu Spojených států vstupovat nebo je podrobovat prohlídce," uvádí mimo jiné text dohody, u které se počítá zatím s desetiletou platností. Nejčastěji se budeme dokumentem pravděpodobně řídit během různých vojenských manévrů. 

"Smlouva upravuje využívání českých vojenských prostorů třeba pro společná cvičení a upravuje i způsob, jakým budou nahrazovány případné ekologické škody," doplňuje vedoucí Mezinárodního politologického ústavu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Vít Hloušek.

A jde rovněž o různé ekonomické otázky. "Dohoda bude řešit i problematiku cel a daní," vysvětluje ředitel sekce obranné politiky a strategie ministerstva obrany Jan Jireš.

Černochová podepsala smlouvu s USA. Upravuje podmínky pobytu i tresty (23. 5. 2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.