Sněmovna má probrat zásah na univerzitě. Omezme počet zbraní, žádá Pirát Bartoš

Schůze začala ve 14 hodin. V jejím úvodu poslanci uctili minutou ticha památku obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. 

Policejním zásahem na škole by se poslanci měli na této schůzi zabývat. Ve čtvrtek na bezpečnostním výboru si poslanec Jan Richter stěžoval na způsob komunikace policie i školy s poškozenými po útoku. Jeho dcera byla totiž mezi zraněnými. Stěžoval si, že nechal policistům na sebe kontakty na čtyřech různých místech, přesto mu nikdo pomoc nenabídl. Nelíbil se mu ani přístup univerzity.

Richter oznámil, že ještě před zahájením úterní schůze se sešel s ředitelem středočeské krajské policie Petr Matějček. "Snažil se mi okolnosti situace na fakultě během střelby vysvětli. Ne ve všem jsme si ale rozuměli," řekl Richter

Před jednáním poslanců vicepremiér a šéf Pirátů Ivan Bartoš v souvislosti s tragédii na fakultě, při které zahynulo 14 lidí, řekl, že je namístě regulace nošení zbraní na veřejnosti i omezení počtu, kolik jich smí nositel zbrojního oprávnění mít. Nezbytné jsou podle Bartoše také psychotesty pro žadatel o zbrojní průkaz.

[chooze:article;value:536775]

Pokud by se zákonodárci přes požadavky na změnu návrhu programu dostali k projednávání předloh, měli by se zabývat například posunem termínu pro vyřazování emisních povolenek nebo změnami v sociálních službách.

Ve středu má Sněmovna mimořádnou schůzi kvůli korespondenční volbě. Při projednávání se očekávají obstrukce ze strany opozice, která s touto formou volby nesouhlasí. Poslanci by tak mohli ve Sněmovně opět nocovat.

Hnutí ANO navíc usiluje o schůzi k návrhu na zvýšení příspěvků na péči, které dostávají lidé se zdravotním postižením. Termín zahájení mimořádné schůze bude záviset na tom, kdy skončí projednávání korespondenční volby. Schůze ke zvýšení příspěvků na péči má ale podle pozvánky začít nejpozději v pátek odpoledne.

Jednání Sněmovny okomentoval politolog Vladimír Hanáček:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.